Miért ne ajándékozzunk karácsonyra állatot?

2018. december 10.
karácsonyi kutya

Karácsonykor jó ötletnek tűnik bűbájos kölyökkutyát ajándékozni, hiszen ki ne örülne egy pihe-puha, nyüszögő „csomagnak” a fa alatt? A baj akkor kezdődik, mikor ez az apró jövevény villámgyorsan elkezd nőni és felbátorodni, esetleg unatkozni, ami azzal jár, hogy szétrág mindent, ami a közelébe kerül… De hát mi csak jót akartunk, ugye? Nem számít, ha már megtörtént a baj, vagyis állatot ajándékoztunk meglepetésből, pusztán jószándékkal. Természetesen más a helyzet akkor, ha alaposan átgondolt, előre megfontolt döntés eredménye az ajándékozás, de vegyük figyelembe, hogy a felelős állattartás nem a meglepetés ajándékkal kezdődik.

A legfontosabb, hogy hirtelen felindulásból és meglepetésként ne vásároljunk állatot! Soha, semmiképp. Nem számít, mennyire aranyos a kisállat, milyen könyörgő szemekkel néz ránk és hogyan sündörög körülöttünk. Mielőtt magunkhoz vennénk, gondoljuk át, hogy vajon 15 év múlva is jó ötletnek tűnne-e hirtelen döntésünk.

Tényleg tudunk gondoskodni egy állatról? Van időnk szobatisztaságra nevelni, eleget foglalkozni vele, kutyaiskolába járni, naponta többször sétálni szakadó esőben, hóban, fagyban egyaránt?

Tudjuk, milyen költségekkel jár az állattartás? Meg tudjuk venni számára a jó minőségű tápokat? A kötelező oltásokon túl fel vagyunk készülve arra, hogy az esetleges méregdrága orvosi beavatkozásokat tudjuk finanszírozni?

Mennyire borulunk ki, ha a kutya tönkretesz valamit a lakásban? Elrágja a kábeleket, szétszedi a szőnyeget, a bútorokat, összetöri a porcelánt…?

Ezeket a kérdéseket a végtelenségig sorolhatnánk, mint ahogy az állattartásból fakadó problémákat is. Ezért nagy fontos, hogy senkinek ne ajándékozzunk állatot, hiszen a bájos kis szőrcsomóval mindezt megkapja a leendő gazda. A cukiságon túl kőkemény pénz-, idő- és energiabefektetéssel jár a felelős állattartás.

Ha mindez nem tántorítja el a leendő gazdát, akkor is azt javasoljuk, lehetőség szerint menhelyről szerezze be leendő társát, ahol az állatokhoz értő szakemberekkel az összes felmerülő kérdést megvitathatja, és segítenek neki az életmódjához, igényeihez leginkább alkalmazkodó négylábút megtalálni.

Minden nehézség ellenére állattal megosztani az életünket csodálatos érzés, egy hűséges kisbarát rengeteget hozzátesz a mindennapjainkhoz, de csak akkor, ha felkészültünk rá.

Hozzászólások