Évértékelő 2016.

2017. január 10.

Szeged egyetlen állatmenhelyén, a Tappancs Tanyán 2016-ban összesen 285 kutyát és 76 cicát sikerült befogadni, és átlagosan 159 kutya és 28 cica napi ellátását biztosítottuk.

Amellett, hogy minden állat a legmagasabb orvosi ellátást kapja nálunk, évek óta gondoskodunk a felelős tartásukról is: minden állat mikrochipet és védőoltást kap nálunk, és minden ivaros állatot ivartalaníttatunk a menhelyünkön. Kutyáinkon szívféreg tesztet végeztünk, és szükség esetén gyógykezeltettük őket. A macskákat FIV/FeLV/FIP betegségekre szűrjük, a pozitívnak bizonyuló egyedeket az egészségesektől elkülönítjük.

Segélykérő telefonunkra 2016-ban 305 segítségkérő hívás érkezett. Az utcán élő állatok mentésében nagy segítségünkre voltak azok a megtalálók, akik átmenetileg be tudtak segíteni az elhelyezésben. Sajnálatos módon sok hívást kaptunk olyan tulajdonosoktól is, akik saját kutyájukat akarták leadni menhelyünkön. Ezek az állatok minden esetben várólistára kerültek, és csak megüresedést követően fogadhattuk őket.

A 2016 tavaszán indult Utcamacska projekt lakossági kezdeményezés keretében 85 kóbor macska ivartalanítását támogattuk. További siker, hogy önkénteseink segítségével közülük 14 utcán élő cicának sikerült otthont találni.

Lakossági segélyprogramunk keretében 46 esetben segítettünk a befogadott vagy saját állat orvosi költségeinek finanszírozásában.

A hajléktalanok kutyáit segítő programunkat 2010 óta végezzük a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. Ennek keretében 2016-ban 45 kutya kapott veszettség elleni védőoltást, és 7 új kutyába ültettek be mikrochipet.

A tavalyi év során szervezett rendezvényeinken több ezer emberrel találkoztunk, sok száz gyermekhez jutottunk el, tanítottuk a felelős állattartást.

Fejlesztéseink közül 2016-ban a legnagyobb a kölyökkutyák részlegének megvalósítása volt. Itt a karantén idejüket letöltött, és az első védőoltásokkal már rendelkező, de még további oltásokra váró kiskutyák ismerkedhetnek az élet nagy dolgaival. A két fűthető kennel és a hozzá tartozó hatalmas kifutók kiépítését az adó 1% felajánlásokból és külföldi adományokból finanszíroztunk.

Karantén részlegünk egy fűthető betegszobával bővült, és egy rágcsálóbiztos tápraktárral is gazdagodtunk a menhelyen. Kialakítottunk egy kulturált átadó szobát a Tappancs Tanya bejárata mellett, így nyugodt körülmények között ismerkedhetnek a leendő gazdik a kiszemelt kutyával.

A korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is az adó 1% felajánlások tudják biztosítani menhelyünk minőségi működését. Ezeknek köszönhetően tudjuk elvégezni védenceinken a szükséges szűrővizsgálatokat és gyógykezeléseket, ellátni őket a kötelező és ajánlott védőoltásokkal, ivartalaníttatni a hozzánk bekerülő felnőtt állatokat, biztosítani a kullancsok és bolhák elleni korszerű védelmet.

A mindennapi munka mellett szeretnénk fokozatosan korszerűsíteni menhelyünket, javítani a kutyák életterét. Terveink között szerepel több kennel felújítása, és új karantén kennelek létrehozása. Időszerűvé vált egy új állatszállító autó beszerzése is.

Működésünk nyilvános, a Tappancs Tanya előzetes bejelentkezés után minden nap 7:00 -15:30-ig várja a látogatókat. Az érdeklődők Facebook oldalunkon is követhetik munkánkat, ahol már több mint 70,000 tagunk van. Akik nem tudnak kilátogatni hozzánk, honlapunk kutyás és cicás blogjából értesülhetnek a menhelyi eseményekről.

Köszönjük figyelmét, támogatására 2017-ben is számítunk!

Köszönettel:

A Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriuma

Címkék

Hozzászólások