Egy eseménytelen nap a menhelyen

2018. szeptember 24.
Sáros tappancsok: Médi és Csatár

Egy sötét, esős napon, amikor az ember legszívesebben az orrát sem dugná ki az ajtón, a Tappancstanyán sem történik semmi különös. A kutyák is csendesek, sokuk ezerszer meggondolja, hogy egyáltalán lépjen-e egyet is ezen a napon.

Szeder napi kimenőjén: nem szereti az esőt és gyorsan megtalálta az udvarban azt a pontot, ahol a legkevesebb eső esik. 

 

Mi is történne ilyenkor egy menhelyen? El kell látni a 200 állatot, és ennyi. Ennyi? Most megmutatjuk, hogy hogyan is megy ez.

Reggel 6-kor kezdünk ilyenkor is. Minden kennel kutyái meghatározott időben és ideig futkározhatnak a kapcsolódó futtatóudvarban. A hatórások várják legelőször a nyitást. Egyszerűen menni kell...

Esőben is jár a kimenő...

 

A dolgozók reggel nyitják a hatórásoknak a kennelajtót, utána végignézik a menhelyet, minden rendben van-e. Közben lefő a kávé és kiosztják a reggeli gyógyszereket. Átbeszélik, hogy mi várható aznap. Állatorvos jön-e, vagy kell-e vinni valahová egy kutyát? Beígérkeztek-e látogatók? Recept kiváltás, tisztítószerek, egyéb apróságok beszerzése is gyakori feladat. Egy kellemes, rövid, napindító beszélgetés után kezd mindenkinek körvonalazódni a nap. Mindeközben kutyák láb alatt, ölben, simit vagy nasit követelve, esetleg egyesek egyszerre mindent, de milyen unalmas is lenne nélkülük...

Fürge gondoskodik arról, hogy az előkészítőben lehetőleg a padló teljes felületét gondosan összetapicskolja sáros tappancsaival.

 

Kint pedig masszívan szemerkél az eső, minden vizes, sáros, és 8 fok van.

Van, aki esőben így tölti az egész napját.

Kezdődik a takarítás. igen, mert a Tappancs tanyán minden nap minden kennelt kitakarítunk, mert a tisztaság jár a kutyáknak is. Igyekeznek ők is a dolgukat elvégezni a futtató udvarban, de persze ez nem mindig sikerül. Így akad kaki a kennelekben is, de maximum egy napos.

Borsó a Nagyházban a betont takarítja

 

39 kisebb-nagyobb fedett kennel van a menhelyen, valamint 14+1 karantén kennel, ez körülbelül 543 m2 betonfelület. Ezt minden nap le kell sikálni. Általában 2 állatgondozó jut erre a feladatra, és körülbelül 3-3 óra jut erre a feladatra. Ha a menhelyvezető nem dolgozik, akkor az egyiküknél még ott a kutyás telefon is.

Nagyház kennelkifutók takarítása
Nagyház takarítása: még "jó" az idő, a vizes lemosáshoz.
Attila a Nyolcas kennelsort, azaz a "Nyóckert" takarítja.

 

Nemcsak a kutyák, hanem a cicák helyét is minden nap ki kell takarítani. Ott egy picit könnyebb a feladat, mert a cicák a lakóépületben (karantén és fertőző részleg) és a lakókonténerekben (gazdikeresők) élnek összességében kb. 120 m2-es területen. Pont mint egy nagyobb lakás. Minden nap felsöprés, felmosás, alomtálcák tisztítása, edények elmosogatása, kifutók rendberakása. Közben zsebben a cicás telefon is. Amikor csörög, egy időre áll a munka.

Icu először az örökbefogadható cicák szállásán takarít, utána a cica-karanténban.

 

Karbantartónk egész nap a cicás karanténban tevékenykedett, kaptunk egy falfestős önkéntes felajánlást, és ehhez javította ki a falakon a lyukakat. Délután elcsendesedett az eső, így folytatta a kutyasétáltatáshoz készülő kültéri folyosó kerítésének építését.

Gábor Mester homokot gyűjt a cicakarantén falainak javításához. A bátrabb kutyák kíváncsiak az eseményre.

 

Ahogy kész a takarítás, jön az etetés, a vizek ellenőrzése, pótlása, a délutáni gyógyszerek kiosztása.

Ma táp volt a menü.
Ilyenkor minden vizes. Az ivóvizet ekkor is pótolni kell, mert az a fedett kennelekben a tálakban áll a kutyáink rendelkezésére.
Boxit nem zavarja az eső, ő egy ilyen napon is mindent aprólékosan átvizsgál egy kis finomság reményében.

 

A Tappancstanyán egy teljesen eseménytelen napon is ennyi minden teendő van. A teljesség kedvéért megemlítendő, hogy volt jó néhány nem fogadott hívás is. Konkrétan ezen a napon kaptuk meg az októberben utazó kutyák névsorát, és a német partnereink a maguk németes precizitásával kérték sürgősen és pontosan a kutyák adatait. Ezért a szabadnapos menhelyvezető jól feltartotta a cicás gondozónkat az adategyeztetéssel, miközben folyamatosan csörgött a telefon. Igaz, mi javasoljuk, hogy ha épp nem tudjuk felvenni a telefont, akkor próbálkozzanak többször, de nem úgy gondoltunk, hogy 10 másodpercenként ismételve.

Eltelt egy esős nap, amikor a legtöbb ember szíve szerint az orrát sem dugná ki az ajtón. A Tappancstanyán 3 beosztott állatgondozó ellátta a 150 kutyát és a 40 cicát. Látogató nem jött, így eseménytelenül telt el a nap. Karbantartónk munkájával együtt a mai napon 38 órát dolgoztak azért a Tappancs munkatársai, hogy a menhelyen minden a legnagyobb rendben legyen.

A Tappancsnál a "semmi" az éves szinten a következőket jelenti:

  • 198.195 m2-nyi beton letakarítása (ez körülbelül akkora terület, mint Budapesten az Aréna Pláza teljes területe);
  • 43.800 m2-nyi lakás kitakarítása. (ez valamivel nagyobb terület, mint a Szeged Pláza teljes területének a másfélszerese);
  • 73.000 tál étel előteremtése, előkészítése, kiosztása (ha ennyi kutya etetőtálat egymás mellé tennénk, akkor az végigérne a Szeged és Bordány között vezető út teljes hosszában)

 

​Ez a csendes, eseménytelen nap 2018. szeptember 24-én történt, a képek ezen a napon készültek, de készülhettek volna az év bármelyik szélsőséges időjárású napja bármelyikén. Amikor a rossz időjárás miatt alig dugná ki az orrát otthona ajtaján, gondoljon arra, hogy ugyanakkor a Tappancstanyán egy maroknyi ember még akkor is azért dolgozik, hogy a Tappancs mentett állatai megkapják azt, ami nekik is alanyi jogon jár.

Nem panaszkodunk, hiszen ez a dolgunk, erre kaptunk felhatalmazást a támogatóinktól, de nem szeretjük, ha azt mondják rólunk, hogy a Tappancs semmit sem csinál. Ezért ma beszámoltunk erről a nap mint nap megismétlődő "semmiről".

Hozzászólások