Utcamacska beszámoló 2018. júl.

Utcamacska blog | 2018. augusztus 9.

Július hónapunk hasonlóan telt, mint a korábbiak, a Nagyáruháznál és a Veresács utcában lévő cicákkal tudtunk foglalkozni, új kolóniákat továbbra sem tudunk vállalni még határozatlan ideig.

Ebben a hónapban összesen 11 cica ivartalanítása történt meg. Két nőstény cicát hozott egy rászoruló gazdi kedvezményes műtétre Szegedről, továbbá Subasáról érkezett egy kóborka, aki jobb híján oda szült ahova tudott, de szerencsére több felesleges kiscicának ő sem fog már életet adni. Sándorfalváról is érkezett egy kandúrka, aki gazdátlanul járta az utcákat, végül odaszegődött egy házhoz, ahol enni kapott, a verekedések miatt a szeme is megsérült, így időszerű volt, hogy ő is átessen a műtéten és nyugodtabban élje tovább a kis életét.

A Veresács utcából két nőstény és egy kandúr ivartalanítása történt meg. Mindkét nőstény cica vemhes volt, így összesen 7 újabb kiscica nem született meg feleslegesen, az utcára. Összesen eddig 7 cica esett át az ivartalanításon az elmúlt hónapok során ebből a kolóniából, négy kandúr és három nőstény.

 

Veresács utcai, már ivartalan nőstény cica

 

Valaki rendkívül szórakoztató dolognak tartja, hogy eltünteti az utcáról a cicákat nyom nélkül. A gondozott, ivartalan szelíd és vad cicáink is ugyanúgy veszélyben vannak, mint a kijárós, vagy kinti cicák, ezért mindenkit kérünk, hogy fokozottan figyeljen a kedvencére és ha nem szeretné siratni a cicáját, akkor tartsa bent!

Éppen ezért nem posztoltam a facebook oldalunkon és itt sem írom le, hogy hol, de két hétig jártam esténként gyógyszerezni egy cicát, mert náthás lett, szerencsére sokat javult, immunerősítőt is kap azóta is folyamatosan. Így róla most a kép is elmarad.  

Akit viszont nagyon keresünk hetek óta: a képen látható, nagyméretű (körülbelül 8 kg, de lehet több), "Dagicica" becenévre hallgató ivartalanított barna cirmos kandúrkát, aki
Újszegedről (Alsó Kikötő sor) tűnt el több cicával együtt nyom nélkül (tetemét nem találták meg). Feje nagy, kimondottan széles, szeme zöld. Etetői 7 éve gondozzák, folyamatosan parazitamentesített, kedves, szelíd cicus, 2 éve mi ivartalaníttattuk. Korához képest egészséges, nagyon jól táplált cica, sosem kóborolt el. Kérjük, bárki bármit tud róla (elvitette olyan valakivel, akivel nagyon nem kellett volna, vagy befogadta), jelentkezzen privát üzenetben! Gondozóinak nagyon hiányzik és szeretnék tudni, hogy jó helyen van-e!

 

Eltűnt cica Újszegedről!

 

Sugár cicát Andi hozta magával Orosházáról egy idős nénitől, ahol nagyon elszaporodott a macskaállomány. Andi korábban már kért tőlünk segítséget talált cica ivartalanításában, utána pedig vállalt ideiglenesen két cicát is rövid ideig ivartalanítás utáni lábadozás céljából, akik utána szerencsésen gazdisodtak és most egy újabb sikeres projektet tudhatunk magunk mögött.

Történt ugyanis, hogy Orosházán egy idős néninél nagyon elszaporodott a macskaállomány, szinte már kezelhetetlen méreteket öltött a létszám, a létszámmal járó élősködők tömkelege és a sok kölyök, habár a néni - ahogy ereje és pénztárcája bírja - hordja őket orvoshoz.
Befogadta az utcára kidobott cicákat, legyen az akár fiatal kölyökmacska, vagy mamacica nélkül maradt kicsik és vittek is neki - kérdezés nélkül. Jószándéka ellenére azonban nagy bajba került ő is és a cicák is, amely helyzeten az orosházi és vásárhelyi állatvédők is segítettek, az összefogás által hat felnőtt cicát sikerült rekordidő alatt ivartalaníttatni. Eredetileg hét felnőtt cica volt, de egy kandúr már nem érhette meg az ivartalanítást, feltehetően megmérgezték olyan „emberek”, akik nem nézték jó szemmel a rengeteg macska jelenlétét.

Sok kölyökcica van ott, akiknek próbálnak segíteni az orosháziak a gazdisodásban, de abban a városban is van annyi macska, hogy kis eséllyel gazdisodhat minden cica jó helyre. Pontosan ezért is segítettünk egy viszonylag távolabbi városban élő cicának, mert ha szül a végtelenségig, a kölykök elkerülhetnek gazdikhoz más városokba is, ahol ugyanakkora a probléma a milliónyi gazdátlan macska jelenléte. Ne fokozzuk a bajt tovább.

Eredetileg a másfél év körüli Sugár is "csak" ivartalanítás céljából érkezett Szegedre, de amikor láttuk csontsovány, élősködőktől hemzsegő, törékeny kis testét, szeretetért könyörgő tekintetét elhatároztuk, hogy megpróbálunk neki olyan gazdit keresni, ahol hosszú és boldog élete lehet és ahol ő lehet a gazdi szeme fénye. Nem volt szívünk visszaengedni őt oda, ahol rendszeresek a mérgezések a sok macska miatt és ahol jelenleg a rengeteg kiscica gyógykezelése és gazdásítása is szinte megoldhatatlan feladat a helyieknek.

Sugár cica Andinál lakott pár napot a műtét után, de mivel neki el kellett utaznia átvettük és pár napot a garázsban vendégeskedett. Ott igyekeztünk készíteni róla szuper fotókat, amihez igen ügyes alanynak bizonyult, főleg hogy már picit hízott is, élősködői eltűntek, így megmutathatta egy sokkal szebb arcát, mint amivel mi először találkoztunk. Andi ahogy hazaért már jött is érte, de nála sem kellett pár napnál többet időznie újra, ugyanis Sugár cica kedves arca elrabolta egy kedves lány szívét, el is költözött hozzá. Reméljük, hamar elfelejti a rossz emlékeket és gyorsan kinyílik a gazdinál, aki nagyon türelmes vele, ismerve a szomorú előéletét. Légy nagyon boldog Sugár!

 

Sugár cica szerencsésen gazdisodott

 

Zafír, Zoé és Zulu, a belvárosban csapdázott cicák átestek az ivartalanításon és megkapták a második kombinált oltásukat is. Nagyon nehezen akartak oldódni és így a gazdikeresés sem ment egyszerűen. Végül Zafírra és Zoéra rámosolygott a szerencse, mindketten Budapestre kerültek egy nagyon kedves családhoz. Bár nem egy háztartásban élnek, mégis egy családban. Szegény Zulukáról is úgy hittük, hogy révbe ért, de hiába a figyelmeztetés, hogy a vad kiscicák még a sokáig tartó szocializáció után is félősek maradnak, hiába mondjuk, hogy idő kell hozzá, míg megszokják az új helyet, az új családot, hozzá nem volt türelem. Visszakerült hát hozzánk ideiglenes befogadóhoz, az egyik etetőjéhez, aki jelenleg is ápolja a lelkét. Egy nehezen szocializálható cicának igen nagy törést jelent, ha újra és újra új embereket és helyet kell megszoknia. Zulu tehát még mindig keresi a valóban türelmes gazdiját!

 

Sokszor bírálnak bennünket, hogy bizonyos feltételekkel adunk csak örökbe cicákat (nemcsak a félőseket), de nem véletlenül vannak komoly feltételeink. A cicák nem játékszerek, hogy ide-oda dobáljuk őket, így is elég sok trauma éri őket, amíg kint élnek az utcán. Az sem opció, hogy kijárósok, kinti cicák legyenek olyan helyen, ahol egyáltalán nem biztonságos nekik, mert nem azért gondozzuk őket, költünk rájuk rengeteg pénzt, hordjuk őket állatorvoshoz, szelídítjük őket hetekig, hogy utána két hét múlva eltűnjenek, széttépje őket a szomszéd kutya, vagy az autók alatt végezzék (ennyi erővel a kolóniákban, az utcán is maradhatnának). Ezt sokan persze nem értik meg, hiába magyarázzuk.

 

Zulu még mindig gazdikereső

 

Minimális önkéntes létszámmal, fuvarossal és ideiglenes befogadóval rendelkezünk, így ha szeretnél akár csak egy utcamacska életén javítani, a sorsát jobb irányba terelni, akkor jelentkezésed várjuk az oldalunkon üzenetben:

www.facebook.com/UtcamacskaSzeged/

Nem baj, ha csak részfolyamatokba tudsz becsatlakozni, vagy ritkábban érsz rá, minden lelkes segítőre nagy szükségünk van.

 

Kitti

Hozzászólások