Kutyamesék 2024. jún. 10-16.

Kutyás blog | 2024. június 20.

A heti blogom bevezetőjéhez ismét tudnék bőven témát választani, de ezt inkább mellőzném. Sokkal inkább az események sorrendjében szeretném bemutatni, hogy mi minden történt a menhelyünk háza táján egy hét leforgása alatt. 
Mindig eszembe jut, amit kolléganőmmel oly gyakran emlegetünk, hogy ha valaki 3-4 napig nem dolgozik, esetleg egy hétig szabadságon van, az rögtön elveszíti a fonalat, mert annyi minden történik, annyi minden változik, olykor egyetlen nap alatt is. Hiába vannak mindenféle kommunikációs csoportok, amit nyomon követünk, még akkor is, ha fizikailag épp nem vagyunk a menhelyen, mégis könnyű összezavarodni. Talán egy picit ezzel a bloggal át tudom adni, hogy miért.

Hétfő
Már pár hete tart egy hosszabb lélegzetvételű beszámolóm arról, hogy különböző kutyák mennyire máshogy élik meg a menhelyi létet és beilleszkedést. Szóba került Fluffy története is, aki nagyon friss lakója a menhelynek, mondhatni a szobából került a karantén kennelbe. 

Aztán a gazda még múlt héten jelezte,hogy megváltoztak ismét a körülményei,mégis szeretné hazavinni a kutyát. Azt is leírtam, hogy az ilyen jellegű kéréseknek általában nem szoktunk eleget tenni,de néha, egyedi elbírálás alapján mégis kivételt teszünk, ha a kutya érdeke ezt kívánja.
Ebben az esetben nem volt kérdés,hogy Fluffy érdeke az,hogy visszakerüljön az eredeti családjához. Ma délután pedig Fluffyt olyan boldognak láttuk, mint eddig soha. Szabályosan repkedett a boldogságtól,hogy viszont láthatta a családot. Azt hiszem,jól döntöttünk. 

Kedd
Gizella hónapokkal ezelőtt érkezett a menhelyre, Fluffyhoz hasonlóan spicc jellegű, roppant önérzetes kiskutyaként, aki az első heteit duzzogva töltötte. Gazdája azért mondott le róla,mert megváltozott a család helyzete, és nem tudják sem anyagilag, sem lelkileg azt adni Gizellának, amire szüksége van. Azóta kiderült, hogy Gizi jóval súlyosabb egészségügyi állapotban van, mint azt elsőre sejtettük,de szép sorban elkezdtünk leszámolni a problémáival. Aki nyomon követi a blogot, rendszeresen beszámoltam arról,hogy éppen hogy haladunk Gizivel. 

Ő sem volt egyszerű kutya, most sem az, de ő is beilleszkedett és megszokta a kutyák társaságát, és az idegen emberekkel is sokkal elfogadóbbá vált. 
Gizi egészségi állapota most jutott odáig, hogy ma egy oldali emlőtelep eltávolításon és az ivartalanításon túlessen. Még egy ilyen műtét vár rá úgy két hónap múlva, illetve a hüvelye körül is van még egy daganat, amit szintén el kell távolítani. Most gallérral a fején a betegszobába került. A műtétet jól viselte,de már óriási a hiszti a gallér miatt, illetve ő a műtét utáni lábadozást is nehezebben viseli, mint mondjuk egy átlagos kutya.

Gizi a kezdeti nehézségek ellenére szépen beilleszkedett


Gizi mellett ivartalanításon járt dr. Tímár Endre rendelőjében Merész, Maya, és Karina is. Karina sajnos szívféregre pozitív lett, a többiek negatívak. Cézár ivartalanítása elmaradt,mert nála kiderült,hogy korábban már ivartalanította valaki, a műtéti hegek egyértelműen látszottak egy borotválás után.

Eközben a menhelyen kívül is zajlottak az események. Egy önkéntesünk az utcán  egy brutális állapotban lévő kutyát talált. Döbbenet,de a kutya chipes volt, a gazdája pedig nem engedte, hogy a kutyát állatorvoshoz vigye az önkéntesünk,pedig egyértelműen szükség volt rá. Ezután több órás huzavona kezdődött rendőrökkel, hatósági állatorvossal,míg végül a gazda négy kutyáról lemondott. Ellene eljárás indult,de ez már más lapra tartozik.
A kutyák végül a menhelyre kerültek, fotóikat a teljesség igénye nélkül teszem most közzé, később mindannyian megtekinthetőek lesznek a honlapon. Három kan és egy szuka került a gondozásunkba. Chipesek.
Picúrka, a lány nagyon félős, vékony, Fehérke és Rudolf kanok, ők óriási hassal érkeztek, de rajtuk is látszik, hogy kinn van a csontjuk.

Egyértelmű, hogy a gazda nem látta el őket megfelelően, tele voltak bolhával és látható volt,hogy szétcsípték a fülüket a legyek, valamint nagyon alultápláltak.

Picúrka nagyon félős, és vékony


Pajti, a történet beindítója, a sérült kutyus, mint kiderült, úgy január körül járt orvosnál. Megtámadták az egyik szomszéd kutyái, és mivel a seb nem úgy volt kezelve, ahogy kellett volna, így elfertőződött. Tehát a gazda elvitte orvoshoz,de valószínűleg mindössze egy alkalommal, és otthon sem gondozta megfelelően a sebeit,így kerülhetett Pajti ennyire rossz állaotba. A sebre rakott kötés rátekeredett a derekára, majdnem a bőrébe nőtt. Ezt a menhelyen levágtuk róla, megfürdettük,mert a sebeiből folyt a genny,és rengeteg légylárva rápetézett. 

Sajnos késő este már bezártak az orvosi rendelők,de a menhelyen meg tudtuk oldani Pajti kezelését egy alapos fürdetéssel, fertőtlenítéssel, holnap pedig alapos állatorvosi vizsgálaton esik majd át. Ő is gallért kapott.

Pajti


Szerda
Cézárt, akinek tegnap le lett borotválva azon a nemes helyen, visszakerült a helyére, hiszen nem történt nála beavatkozás. Csakhogy a borotválás helye viszketett neki, elkezdte nyalni a helyét,így gallért kellett a fejére tenni,és ismét elkülöníteni. Mivel nem mindig minden gondozóval közöljük azonnal,hogy valami mozgás történt,mert ők épp a menhely másik részén dolgoznak, így ők elkezdték keresni Cézárt, akit ugye délelőtt még a helyen láttak,de délután nyoma veszett,mert gallérral a fején csücsült a betegszobában.

Önkéntesünk ma a Vezér Állatorvosi Központba vitte Pajtit, akit elláttak,de egyelőre nem túl derűlátóak a sebbel kapcsolatban, ugyanis megeshet,hogy a bőre egy része le fog rothadni, köszönhetően annak,hogy hónapok óta nem kapott kezelést. Kenegetni kell napi három alkalommal, több alkalommal kell fürdetni, fertőtleníteni, és minimum három hétig antibiotikumot kell szednie. Kontroll vizsgálat a jövő hét elején lesz, súlyosbodás esetén jelentkeznünk kell. 
Pajti sebét egyébként gyönyörűen ellátták. Súlya alig haladja meg a 17 kg-ot. 

Pajtit kezelésbe vették


Közben menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila is megérkezett a szakadó esőben a heti kutyaoltásra. 

Közben bejelentést kaptunk a Bartók téri kutyafuttatóból,hogy egy tekintélyes alom kiskutya ázik az esőben,és valószínűleg egy hajléktalan férfi rakta őket ki.
Önkéntesünk odasietett értük,mi meg lóhalálában készítettünk elő nekik egy helyet. Igen ám, csakhogy kiderült átvételkor,hogy ez nem egy alom kiskutya, hanem kettő. A nagyobb tesók hatan vannak, a picúrkák ketten. Mivel nagy méretbeli különbségek voltak, így mégis két helyet kellett nekik csinálni, ami nem volt egyszerű,mert ugye tegnap is feltöltöttünk már pár kennelt.

5.kép Egy csapat ázott kiskutya a Bartók téri kutyafuttatóból érkezett

Csütörtök
Ma Melinda önkéntesünk volt egész nap a segítségünkre. Köszönjük neki a munkáját.
A kölykös nagyudvar a nagyobb testű,növendék kutyák lakhelye ahol mindig óriási játék és rohangálás van. Egész nap pancsolnak,ugrálnak, bírkóznak,aminek köszönhetően a nagy őrültködésben Zokni oldalán lett egy hasított seb, ami ugyan kicsi és egyáltalán nem mély,de egész nap a homokban hemperegnek, ráadásul fürdik,mint egy őrült a medencében,így jobbnak láttuk,ha berakjuk őt is a lábadozóba,hogy nehogy véletlenül elfertőződjön a sebe,mert természetesen ha nem eszetlenkednek,akkor nyalja. Mondanom sem kell, hogy ő is kapott egy gallért,úgyhogy hemzseg a menhely a gallérhordó kutyáktól.

Zokni pár napra biztos búcsúzik az udvartól


Péntek 
Ma a Kisteleki Általános 4C osztálya járt nálunk,hogy megajándokozzák a kutyákat szárazeledellel, de rajzokat is készítettek,valamint megnézték a menhelyet. A gyerekek nagyon tájékozottak voltak az állatvédelemmel kapcsolatban. 

A gyerekek ajándékot és szárazeledelt hoztak

 

Szombat és Vasárnap
A hétvégén Lüszi kutyánknak volt egy rövid,enyhébb epilepsziás rohama. Ő is viszonylag friss lakónk, eddig nem tudtuk róla, hogy neki bármi ilyen problémája lenne. Ha a rohamok ismétlődne,akkor felvetődik a gyógyszeres terápia lehetősége.

A hétvégén Tara és Pintyőke gazdisodott, mindkét kutyus Szegeden fogja folytatni az életét. Mindkettejüknek sok boldog gazdis éveket kívánunk.

Ugyan nem szoktam beszámolni arról,hogy minden egyes nap mennyi idő a sebkezlés,gyógyszerkiosztás,és egyéb ápolási teendők,de tetemes időt felemésztenek. Mivel Pajti állapota most a legaggasztóbb,és ő került a figyelem központjába, így az ő képével búcsúzom. Szerintem ez a kép magáért beszél,néhány nap elteltével óriási változást tapasztaltunk Pajtinál. Alig néhány nap alatt egy vidám,kedves,jókedvű és bújós kutyus lett belőle,a sebei látványosan gyógyulnak. Természetesen ő is gallért visel,de kezelés idejére le szokott kerülni róla,és egy kis szeretgetés is mindig belefér,hiszen a lelki sebeket is gyógyítani kell....

Pajtival nagyot fordult a világ

 

Köszönjük a 174 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások