Kutyamesék 2024. jan. 1-7.

Kutyás blog | 2024. január 14.

Amikor a naptárra nézek, akkor kissé mindig elcsodálkozom, hogy az új évet hétfővel kezdjük, mintha valóban egy új kezdet leetőségét rejtené magában. Bárcsak így volna!
De aztán, sajnos nincs új a nap alatt, most is ugyanúgy kezdődik az év eleje, ahogy szokott: a sok figyelemfelhívás ellenére sok kutya útnak indult a szilveszteri téboly miatt.

Szerencsére az elmúlt években azt vettük észre, hogy ilyenkor az állatbarát emberek jelentősen megkönnyítik a menhelyek dolgát azzal, hogy sok kutyát hazavisznek, átmenetileg vigyáznak rá, amíg előkerül a gazdi. Így nálunk csak azok a kutyák kötnek ki, akinek nem találnak megoldást, nem chipesek, esetleg az adatok nem helyesek, vagy nem elérhető a gazdi.

Ismét sok kutya szenvedett halálos balestet, vagy maradandó sérülést, de szerencsére nagyon sokan végül biztonságban hazajutottak. Ez elsősorban azoknak az embereknek köszönhető, akik menedket nyújtottak a fejvesztve menekülő kutyának, ha már a gazdája nem volt képes rá kellőképpen vigyázni.

Ahogy tavaly is írtam, ez a szilveszteri téboly is kétélű dolog, hiszen valóban néhány órára meg lehetne oldani az állatok felügyeletét. A pár óra azoban a való életben inkább több naig eltart, és teljesen kiszámíthatatlan, így nem csoda, hogy kivédhetetlen, hogy egy félős kutyánál beteljen a pohár.

A Január nem csak a következő évet hozta magával, hanem az igazi telet. Persze, sokan mondják, hogy az igazi tél nem ilyen, de az elmúlt évek tapasztalata az volt, hogy a mínusz fokok is igen ritkák. Tehát az elmúlt évekhez képest valóban némiképp hidegebb van. 

Sok helyen még mindig makacsul tartja magát az a nézet, hogy a kutyának kinn a helye, hiszen neki van bundája, nem fázhat télen!
Akik így vélekednek, természetesen nem azok az emberek adtak átmenetileg menedéket egy Szilveszterkor őrülten menekülő kutyának.
Ha már így beköszöntött a hideg, fontos szót ejteni róla, hogy hiába van bundájuk a kutyáknak, bizony fáznak! Nem mindenki egyformán, természetesen óriási különbségek vannak, ezt erősen befolyásolja a méret, a fajta jellege, kora, de az is, hogy eddig miként él a kutya. Nekem például a nagyobb testű keverék kutyusom is a meleghez van szokva, és a sükséges egészségügyi séte neki több, mint elég ebben az időben. 

A menhelyen ilyenkor télen a legidősebb kutyák beköltöznek az előkészítőbe, ahol bent lehetnek a kályha mellett, és bent is aludhatnak. Az a tapasztalat, hogy bármennyire is félős egy kutya, és bármennyire sohasem élt benn a házban, nagyon gyorsan rákapnak a bennlétre, a melegre. Akkor mennek ki, amikor szeretnének, de ez általában náluk is lekorlátozódik egy kis egészségügyi kitérőre, esetleg egy jókora ugatásra, ha valaki a menhelyre érkezik. Dolguk végeztével aztán állnak sorba, hogy végre bejöhessenek.

Sajnos azonban nem tudunk mindenkinek mi sem fűtött helyet biztosítani, bármennyire is szeretnénk!
Az erősebb, aktívabb, rátermettebb kutyák nálunk szalmával bélelt kutyaházban alszanak. A házak elé szoktunk vastagabb plédeket teríteni szélfogónak, de sajnos a többség szépen le is cibálja, ahogy korábban a hőfüggönyök is erre a sorsja jutottak. 
A telikabát, vastag pokróc, szőnyeg, kihasznált ruhák nem fogják melegíteni a kutyákat! csak jól átvizesednek, és vacoghat a kutya a vizes paplanon, ami nem hogy nem melegíti, még tovább hűti. Éppen ezért nem is értem azt  nyilatkozatot, amit a rádióban hallottam egy pár hete. Egy állatvédő szervezet munkatársa nyilatkozott, akiknek menhelyünk sincsen, és felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos ilyenkor a kutyaházat ruhával kibélelni. Azt hittem nem jól hallok, de valóban ezt nyilatkozta. 

A másik, szintén nagyon fontos tényező a víz folyamatosan ellenőrzése, hogy ne fagyjon be, illetve a normális mennyiségű, minőségű eledel biztosítása. Esetleg egy kis vitamin utánpótlás, imunerősítés sem fog ártani, főleg ha a kutyánk idősebb korba lépett, vagy éppen még csak kölyök.

Hogy a hidegebb tél áldásos hatásairól is szót ejtsünk: elvileg a nagy hidegben a kártevők száma is megtizeledődik, és ez bizony nekünk, kutyásoknak is nagyon jó hír, gondoljuk csak a szúnyogokra és kullancsokra!

Hétfő
Ma már be is költözött a menhelyre az új év első lakója, Jónás. Őt a szilveszteri "ügyeletben" tevékenykedő önkénteseink hozták be, a röszkei felüljárónál találták. Jónás chipes, érvényes oltása van, de sajnos a gazdit nem sikerült előkeríteni eddig. Ő egyébként egy igen jól táplált kutyus, látszik, hogy valakinek fontos, de sajnos némi elhanyagoltság is látszik rajta: szeme körben atkás, valamint szőre és bőre egyértelműen allergiás. Még egy furcsaág is feltűnt rögtön: Jónás bizony lány kutyus!

Jónás

Kedd
Szerencsére sikerült Jónás gazdiját értesíteni, aki ma már haza is tudta vinni őt. Természetesen az allergia miatt szóltunk, hogy érdemes kivizsgáltatni. Mindenképp megemlítendő, hogy azért kerülhetett ilyen hamar haza, mert érvényes oltása van. Ellenkező esetben sajnos két hétig karanténoznunk kellett volna a kutust.
Ma nem csak Jónásnak sikerült hazakerülnie, hanem Hunornak is. Ugyan ő menhelyi kutya volt a mai napig, de mostantól egy Szegedi lakásban fog élni a gazdijával. Boldog gazdis éveket, Hunor!

Szerda
Ma menhelyünk állatorvosa, dr Farkas Attila érkezett hozzánk a szokásos heti kutyaoltásra.
Önkéntesünk, Lili vendégszeretetét élvezi továbbra is Karácsonyi Karoll a lebénult kiskutya. Ma ismét vizsgálaton voltak a Vezér Állatorvosi Központban, de sajnos továbbra sincs olyan mértékű javulás, mint amilyenre számítani lehetett. Fizioterápiát is javasoltak, amit el is kezdünk. Lippai Kitti végzi a kezelést, amit önkéntesünknek is el kell sajátítani, és otthon ugyanúgy végezni kell a gyakorlatokat.

Karoll gyógytornára jár


Csütörtök
Ma két újabb kutya került a gondozásunkba. 
Max egy nagyobb testű, de igen mozgékony kutya, akit gazdái adtak a menhelyre. A leadás oka többtényezős, amiket én annyira nem szoktam megérteni. A család egy része külföldön dolgozik, a kutya pedig itthon maradt a család többi tagjával, akik egyszerűen nem bírnak Max energiájával, aki folyamatosan ugrál, túl aktív nekik. Általában azért azok a kutyák szoktak így viselkedni, akik kevésnek érzik azt az időt, amit a gazda rájuk fordít. Max tehát menhelyre került, mert nem bírtak vele.

Max


Másik beköltöző kutyusunk a bűbájos Dorottya, aki napok óta a röszkei határátkelőnél tanyáziázik. Mindent megtett, amit lehetséges, hogy gazdisodjon: az éppen szolgálatban lévő határőrökhöz csatlakozott, és lelkesen kísérgette őket mindenhová. Önkéntesünk chipet ellenőrzött, de sajnos nem volt benne, pedig biztosak vagyunk benne, hogy volt gazdija, akit ő valamikor nagyon szerethetett. Mától tehát Dorottya is a gondozásunkba került, nálunk keresi az Igazit!

Dorottya


Péntek
Azt már sokszor megírtam, hogy vannak a menhelyen olyan kutyák, akik sajnos nem viselik el a többi kutya társaságát, így kizárólag egyedül élnek egy kennelben, illetve a kennelhez tartozó udvaron is csak egyedül lehetnek a saját és társaik biztonsága érdekében. Ezeknek a kutyáknak azért sokkal nehezebb az élet, hiszen nem tudnak játszani a társaikkal. Ők éppen ezért önkénteseinktől is gyakran kapnak játékokat, kongokat, amivel le tudják kötni néhány órára magukat. A gondozók pedig rendszeresen nekik teszik el a boltokban kapható nagyobb füstölt csontokat, rágókákat, hiszen ezekkel a dolgokkal gyorsabban telnek a napok.

Alf a játékával


Szombat és Vasárnap
Vannak szokások, amik szerencsére nem változnak: ilyen a szokásos heti kutyasétáltatás is, ami évek őta a legkedveltebb menhelyi program. Ez nem csak az önkénteseknek remek kikapcsolódás, hanem a kutyáknak is nagyszerű program, hiszen a megszokott helyükről kimozdulhatnak, szimatolhatnak, tanulhatnak, és épül a bizalmatlan kutyák kapcsolata is az emberekkel.
Ez a program tehát embereknek, kutyáknak is egyaránt fontos és lelket melengető program. 

Köszönjük a 151 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások