Kutyamesék 2023. nov. 20 - 26.

Kutyás blog | 2023. december 6.

Ilyenkor télen mindig kicsit nehezebb. A csapokat téliesíteni kell. Reggel korán azonnal itatunk, pici meleg vizet öntünk a tálakba, hogy oldódjon a jég, ha esetleg befagy. A víz cseréig csak takarításkor jutnak el a dolgozók, de addig még sok a teendő: épületekben begyújtani, a kutyákat kiengedi a napi futtatáshoz, ellenőrizni, hogy mindenki jól van-e. A reggeli gyógyszerek kiosztása után az időseket, kölyköket, vékony kutyákat etetjük. Ezután indulhat csak a nap.

A nyári vizes, fertőtlenítőszeres takarítást felváltja a száraz takarítás. Ez különösen nehéz a karanténban, ahol olyan kutyák élnek, akiknek tart a megfigyelési idő. Oltatlanok, védtelenek, könnyen megbetegszenek. Ráadásul ők újak, az idegen környezet még nagyobb stresszel jár, a betegségre való hajlam fokozódik. 
Féreghajtózással, jó minőségű táppal, immunovet porral igyekszünk kicsi támogatást nyújtani nekik. Van amikor ez is elegendő, de sajnos van az úgy, hogy nem.

A kutyák nálunk kombinált oltásokat, mikrochipet kapnak, ivartalanításon esnek át, szívféregre szűrjük őket. A betegeket kezeljük, az egészséges kutyáknál megelőzzük a betegség kialakulását. 
Eddigi menhelyi munkám alatt fel-feltűnt a kennelköhögés is a menhelyen, de mindössze pár nap alatt, viszonylag kevés beteggel letudtuk a járványt.

Idén azonban nem ez történt. Múlt héten a karanténban kezdődött a betegség, de viszonylag gyorsan elkezdett terjedni. Ennek egyik oka a sok új kutya, akik éppen kiszabadultak a karanténból. Könnyen fertőzödtek, könnyen terjedt, és így a valaha volt legdurvább kennelköhögéses járvány tört ki a menhelyen. Ennek köszönhetően tolódtak az ivartalanítások. Ellátó állatorvosunk is a szerda délutánt kinn töltötte a menhelyen. Azok a kutyák erős, injekciós antibiotikumot kaptak, akik jobban köhögtek, a többiek maradtak a szájon át szedhető antibiotikumoknál, köhögés elleni pornál, egyéb gyógyszereknél, amik enyhítik a tüneteket.

A gyógyszerezés a sok betegnek köszönhetően iszomyatosan elhúzódott. A reggeli gyógyszer kiosztás negyed óra helyett egy-másfél órára tolódott.
Nagyon nehéz volt így a hét, és nekünk is át kell gondolnunk a jövőt. Noha eddig nem volt ilyen sok megbetegedés, ezek után sajnos erre kell számítani. Ezt kivédeni pedig csak újabb vakcinával lehet, amit természetesen meg is kell ismételni, majd évente újra vakcinázni minden benn élőt. Mert igen, van vakcina kennelköhögés ellen, amit ezentúl mi is be fogunk adatni a menhelyi kutyáknak. 
Jövőre ezzel bővül az ellátás, ami nagyságrenddel növelni fogja a kiadásainkat. Hogy a vakcina mennyire lesz hatékony, arról reményeim szerint jövő ilyenkor beszámolok.

Most egyelőre marad a harc a szemét kis bacik és vírusok ellen, akik most alaposan megkeserítik a menhely életét. A kennelköhögést egyébként nem csak egyetlen baktérium vagy vírus okozza. A betegség amolyan gyűjtőnév, mindenféle ragályos légúti megbetegedésre használják.
A kennelköhögés tehát nem egy halálos betegség. Kellemetlen, lázas állapot köhögéssel,esetleg orrfolyással, néha hányással, előforduló étvágytalansággal, kissé levert állapottal. A gond, hogy könnyen fertőz, gyorsan terjed, időre van szükség, amíg lecseng.

Rossz hír a kutyáknak, hogy emiatt még az "elmaradhatatlan" kutyasétáltatás is elmaradt. Ők ugyan még így is mentek volna egy pár kört, de az egészségi állapotukat figyelembe véve a halasztás mellett döntöttünk.
Ennyi bevezető után következzenek a hét eseményei.

Hétfő
Ahogy már írtam, télen száraz takarítás történik. A házakat szalmával béleljük, hiszen meleg és jól elvezeti a nedvességet. A karantén kenneleket ugyanakkor a megfigyeléses kutyák nem hagyhatják el, fontos, hogy minél szárazabb legyen a helyük, így ott a szalmázás mellett az egész kennelt forgáccsal hintjük. Sajnos azonban forgácsot szerezni idén óriási kihívásnak bizonyult. Az eddigi megbízható helyünkön ugyanis idén nem volt. Rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy felkutassuk a forgácsos lelőhelyeket, ahol lehetőleg hétről hétre rendelkezésre áll bizonyos mennyiség. Ma is a forgácsos raktárunkat töltöttük fel, bár a remélt mennyiségtől sajnos jóval kdvesebbet sikerült zsákmányolni.

Na persze azért az állatmentés sem szünetel. Ma éppen Ásotthalomról érkezett egy néhány hetes, cuki kutyalány, akit valaki egy dobozban, egy buszmegállóhoz közel hagyott a sorsára. Szemtanú nincs, elkövető ismeretlen, a piciben nincsen mikrochip, ífy természetesen egyetlen megoldás a menhely oltalma volt.
A kiskutya egyébként iszonyatosan férges, alultáplált, és jelenleg eléggé félénk is. A Trixi nevet kapta tőlünk.

Trixi


Kedd 
Ma dr Tímár Endre rendelőjében jártunk ivartalanításon. Ivartalanításra váró kutyánk ugyan bőven akad, de a kennelköhögésesek természetesen maradnak a menhelyen, így ismét átrendeződött a műthető kutyusok névsora. Ma Gombi, Puszi, Platina, Mira, Pilla és Jimi utazott el a műtétekre. A beavatkozást mindenki jól viselte.Rossz hír, hogy a menhelyen most kezd tetőzni a kennelköhögés, egyre többen mutatják a tüneteket.

Platina átesett az ivartalanításon


Szerda 
Ahogy a bevezetőmben írtam, menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila ma igen sok időt töltött a menhelyen. A szokásos heti vakcinázás mellett rengeteg dolgunk akadt a kennelköhögéses kutyákkal. Szurit kaptak akik erősebb tüneteket mutattak, valamint viusgálatok történtek, és megbeszéltük a gyógyszerezést is, mindenkinek az állapota és szükséglete szerint.

Zeusz is elkapta a kennelköhögést


Csütörtök
Ma dr. Sebő Ottó rendelőjébe igyekeztünk: műtétekre, vizsgálatokra volt időpontunk.
Frici a közelmúltban volt vizsgálaton a furcsa lábtartasa miatt. Neki egy nem fájdalmas térddeformitása volt. Ő ma túlesett a műtéten. Ketrecnyugalom van neki előírva, illetve pár hét ketrecnyugalom. 

Frici

Bogár szintén a közelmúltban beígért lágyéksérv műtétjére érkezett.
Stefánnak egy csomót fedeztünk fel a hátsó lábán. Ezt nézettük meg. Sajnos a csomót le kell műteni, illetve eltávolítás után szövettani vizsgálat fog következni.
Durci kutyánk, mint menhelyünk egyik legidősebb lakója, szintén vizsgálatra utazott. Sajnos az utóbbi időben újra sokat fogyott, pedig a vesebetegségére a gyógyszereit tisztességgel kapja. A vizsgálat efy tökéletes vérképet mutatott, tökéletes veseértékekkel. Durci egyetlen baja valószínűleg a korából adódó izomvesztés, ami az időskor természetes velejárója.

Péntek
Emlékszem, óriási felháborodást váltott ki az interneten egy általunk közzétett kép. Egy kutyaház volt a képen, benne egy fekete kutyával, aki úgy rejtőzködőtt, hogy nem látszódott. Volt, aki azt sem hitte el, hogy kutya is van a kutyaházban, sőt egyenesen azt állította, hogy kitaláltuk a történetet. Még a felvetés is felháborító. Nyilván a hölgy túl sokat nem tevékenykedett az állatvédelemben, különben tudná, hogy ez a kép sajnos elég gyakori. A kép azért volt drámai, mert pontosan visszaadta az akkori hangulatot. Egy gazdától érkező rettegő kutya, aki eddig ki sem tette a lábát az udvarról, most pedig menhelyre került. Pont úgy reagált, ahogy várható. A kutyát a kutyaházba zavarták, otthon pedig egy hűtőrácsot csavaroztak az ajtó elé, hogy ne tudjon kiszökni. Így szállították be. Sajnos annyira rettegett, hogy fél napot a kutyaházban töltött, mielőtt kimerészkedett. 

Bogáncs-Bogi ezzel a kutyaházzal érkezett


Azóta nagyon sok minden történt. Bogi nagyon nehezen kezdett nyitni, hónapokra volt szüksége, hogy barátkozni kezdjen. Sajnos pórázon még most sem mer sétálni, és a többi kutyávsal is nagyon tartózkodó. Szereti a simogatást, de könnyen odakap, ha veszélyben érzi magát. Idősebb kora, átlagos kinézete miatt, mint szálkás szőr, fekete bunda, eleve nehezebb a gazdikeresés. Mivel a szocializációra a volt gazdái semmi hangsúlyt nem fektettek, csak úgy volt, így örökbeadni is szinte lehetettlen. Ennek ellenére magához képest óriásit fejlődött, és velünk, akiket ismer, nagyon kedves és bújós tud lenni. Mivel róla, és az ő életének alakulásáról régen számoltam be, így most róla szól ez a fejezet.

Bogáncs-Bogi most


És hogy mi történt a kutyaházzal? A nagyudvarba került, ahol ugyan nagyobb testű kutyák vannak,de valahogy Vándornak, a szegedi nagy kóborlónak ez a kedvenc háza. Mi magunk sem hittük el, de rendszeresen oda préseli be magát, holott sokkal kényelmesebb, tágasabb házak is vannak. Így legalább a háznak is haszna van, és valóban van, aki használja is!

Szombat és Vasárnap
Tekintve, hogy a menhelyen a hét közepén csúcsosodott a kennelköhögéses járvány, így a kutyasétáltatás is elmaradt. 
Szerencsére a tünetek rengeteget enyhültek pár nap alatt, a járvány már visszaszorulóban van. 
Néhány szerencsés kutyus azonban kimaradt a köhögésből. Aki nem mutatott tüneteket, és a gazdijelölt ragaszkodott a mostani örökbefogadáshoz, az hazamehetett a menhelyről. Így például Gubó ma családhoz került. 
Sajnos a németországba utazás most a járvány miatt lehetetlenné vált, így az halasztódott. Jó hír, hogy mindenki nagyon várja a kiválasztott kutyust, így annak ellenére, hogy partnerszervezetünk nem tervezte, mégis lesz egy utazás decemberben, ha mindenki meggyógyul. Így ugyan kicsit később, de sok menhelyi kutya az ünnepeket már családban töltheti. Feltéve, ha meggyógyul mindenki!

Köszönjük a 170 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások