Kutyamesék 2023. máj. 8-14.

Kutyás blog | 2023. május 22.

Anyagi korlátai szinte mindenkinek vannak, olyanoknak is, akiknek nem kell minden fillér elköltését százszor végiggondolnia.
A probléma az, hogy nagyon sokan a kutyatartást is úgy kezelik, hogy ha jut rá, akkor jut, ha nem hát úgyis jó.

Minek költsek drága kutyaeledelre, ha ott van a rengeteg csont meg ételmaradék, amikor azon is elél a kutya. Még mit hogy elél?! Csak meg kell nézni milyen szép kövér meg milyen szép fényes a szőre...
Az ilyen gazdi módfelett szerencsés, hiszen mások hónapokig keresgélik mi az a táplálék amit érzékeny gyomrú kutyája meg tud emészteni. És ez nem úri muri, meg túltenyésztett holmi "fajkutyák" hisztije, hanem nagyon is valós gond, hogy mit ehet és mit nem egy kutya.

Idő és terjedelem hiányában, valamint a heves vitát epkerülendő, most tekintsünk el attól, hogy valaki a BARFra, vagy éppen a minőségi száraztápra esküszik. Mindkét esetben igen borsos összegeket el tudunk költeni az állateledelesnél. 

Ne beszeljünk most a kutyajátékokról, tanítási eszközökről, fekhelyről, kutyaiskoláról. Csak az étel, éves oltás, és szükség esetén állatorvosi ellátást vegyük figyelembe.

Az örökbefogadási adomány nem olcsó nálunk, tudom. Erre fel is hívták már a figyelmünket, azt figyelmen kívül hagyva, hogy egy közepes testű szuka kutya ivartalanítása is többe kerül.
Itt egy kötelező és ajánlott védőoltással ellátott, mikrochipes, szívféregre szűrt és ivartalanított kutyust lehet hazavinni, akinek a kezdő költsége így jóval alacsonyabb.

Az állatorvosi ügyelet ára alaphangon 20-30 ezer forint, és ebben nincs benne semmilyen ellátás, kizárólag a rendelkezésre álládi díj. Az ottani díjszabás nem képezi vita tárgyát. Akkor nem tudom, hogy egy alapítványnál miért gondolják az emberek, hogy ingyen, vagy pár ezer forintért bárki hozzajuthat egy állathoz.

Ezeknek az élőlényeknek rendszeres állatorvosi vizsgálatokon kell részt venniük, de az a minimum, hogy évente egyszer. Ha esetleg lebetegszik, fáj a foga akkor inkább nem viszem orvoshoz, mert az drága. És ha komolyabb a baj?

Akkor jöhet a következő pici pénzen vásárolt kutya?
Azoknak a dolgoknak, de beszélhetünk élőlényről is, sokkal nagyobb az értéke, ha nehéz hozzájutni. Mert akkor azt érezzük, hogy ő különleges, és talán mi is azok vagyunk ezáltal. 
Ha fizetnünk kell és tenni kell azért, hogy a miénk lehessen, akkor ebben a fogyasztói társadalomban is (talán) nagyobb becsülete lesz.

És bizony a szeretet ahhoz kevés, hogy jóllakassuk a kutyát, de az állatorvos sem fogad el pusztán szeretet és meleg kézfogást a munkájáért.

Kutyát tartani pedig nem kötelező, és ezt nagyon sokszor leírtam már. Csak akkor ha kellőképpen átgondolt döntést hoztunk mind érzelmi, mind anyagi oldalról. Mert sajnos ha csak az egyik biztosított, az kevés lesz.

Hétfő
A múlt heti blogomban talán említettem pár szó erejéig, hogy évekkel ezelőtt egy német család egy igen félős kutyánkat, Vakkancsot fogadtak örökbe. Vakkancs már az örökbefogadásakor is igen idős kutyus volt, de jutott neki új családjával néhány csodálatos év. Fantasztikus, élményekkel teli öregkort biztosítottak neki, milliónyi képet láthattunk róla. 
Vakkancs távozásával azonban újra tőlünk szerettek volna örökbefogadni, és mivel itt vakációztak, eljöttek a menhelyre. Bonyolítja a helyzetet, hogy több kutyájuk van, termeszetesen mindegyik velük nyaralt. Ebbe a falkába kerestek olyan kutyust, aki be tud illeszkedni. A régóta nálunk élő Tast nézték ki. Megindult az ismerkedés, és a kezdeti nehézségeken is sikerült felülkerekedni, így Tas új családra lelt.

Tas végre gazdisodik


Kedd
A mai Garas nagy napja volt, hiszen Budapestre költözhetett az új családjával. Testvére, Gerle így egyedül maradt, de nem sokáig, hiszen ő így helyet kaphatott a nagyudvarban, ahol sok korban hozzá illő társra találhat. Mivel ő elég félős, így nem is fog neki ártani, ha egy picit bátorságot merít a többi lakóból. A beilleszkedés gyorsan ment, ő is nagyon hamar megtalálta a hangot a többi kutyával.

Gerle is gyorsan beilleszkedett

Múlt heti blogomban már írtam, hogy egy szomorú tragédia miatt menhelyre került Bojszi és Max, a két domaszéki kutya. 
Bojszi egyik fülében egy csúnya gennyes sebet találtunk, ami talán a tűzeset következménye. Mivel nem akartunk neki fájdalmat okozni, így elküldtük dr. Tímár Endréhez egy vizsgálatra, fültakarításra. Szerencsére semmilyen komoly sérülése nincsen, pusztán egy kis felületi, ami gyorsan be fog neki gyógyulni.

Bojszi a füle miatt volt orvosnál


Szerda
Ma menhelyünk állatorvosát, dr. Farkas Attilát vártuk a szokásos heti kutyaoltásra. Most 6 veszettségi oltás mellett 1 mikrochipet és 4 kombinált oltást osztott ki.

Csütörtök
Menhelyünk minden héten kijáró önkéntese, Melinda ismét segítségünkre volt. Mosogatott, takarított, ablakot pucolt és segített a hétvégi rendezvényünk előkészületeiben.
Késő délelőtt dr. Tímar Endre rendelőjébe volt időpontunk ivartalanítasra. Ezúttal Sziszi, Lindi, Zsolti és George Sanderson voltak soron. George ivartalanítására azért kerülhetett sor, mert gazdája átgondolta, és mégsem tartott igényt a kutyára. Így a gazdának nem kell attól félnie, hogy esetleg az utcán csatangolva valakinek kárt okoz, amit fizetnie kell. Georgenak pedig lehetősége lesz nálunk az ivartalanítás, oltások pótlása és szűrések után egy valóban gondos gazdát találnia, aki törődik is vele.

George a menhelyen maradt 


Max, a tűzeset másik túlélője ma utazott egy alapos fültakarításra. Neki gombás fertőzése van, ezért nagyon csúnyán folyik a füle, ráadásul minden nap takarítani kell, amit ki nem állhat.
Füge pedig egy emlődaganat eltávolításra utazott. Ő nem a műtét, hanem a vele járó megpróbáltatások viselték meg. Viszketett a helye, ezért gallért kellett rárakni, és pólót kellett viselnie, hogy ne kaparja ki a varratot.

Péntek
Ideiglenes befogadónknál, Ritánál már igen rég óta él egy kutyus, akit még februárban, szó szerint a halál torkábol mentett meg. Balástya és Forráskút között láttak egy kutyát akit valószínűleg elüthettek. Rita bejárta érte a környéket és amikor megtalálta, azt hitte nem is él már. Súlyos sérülései voltak, először műthető állapotba kellett hozni. A menhelyi balesetes szoba ráadásul tele volt, így Rita vállalta a műtétre szállítást és biztosította neki a lábadozás teljes idejére a helyet, a törődést. 
Ma pedig Zorró a menhelyre kerülhetett, annyira jól van. Nem volt könnyű az elválás egyiküknek sem!

Zorró ideiglenes befogadónál élt eddig


Szombat és Vasárnap
A hétvégén egy nagyobb menhelyi nyílt napra készültünk, rengeteg energiát beletettünk az előkészületekbe. Talán a rossz idő, talán a városi rendezvények miatt, de sokkal kevesebben voltak, mint ahogy azt vártuk. Nálunk volt vattacukros, tortakóstolás, bazár, és vendégsportoló. Nagy érdeklődés a kutyás bemutató iránt és a délutáni körséték után volt.

Kézműves torta


Vasárnap kicsit túlzsúfolt volt a napunk, hiszen szombaton az egész napos rendezvény miatt nem a megszokott mederben zajlottva hétvégénk. Az eső azért némiképp most is belezavart a terveinkbe...

Köszönjük a 173 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások