Kutyamesék 2023. júl. 17-23.

Kutyás blog | 2023. augusztus 1.

Hetek óta szeretném blog témának a hőséget és a vele járó mindenféle csúf élősködő elleni védekezést, de valahogy mindig úgy alakult, hogy nem sikerült róla írnom.

Kezdem talán azokkal a lényekkel, amik a legvisszataszítóbbak egy kutyás számára, és sajnos az éghajlat eltolódással nem csak nyáron, hanem télen is kell ellenük védekezni. 

Az egyik a szúnyog, a másik a kullancs. Mindkettő ellen rendelkezésre áll rengeteg kombinált készítvény, határ a csillagos ég. Vannak nyakörvek, cseppek és ízesített, valamint ízesítés nélküli tabletták, fújós készítmények. Egy részük csak távol tartja a vérszívót, míg más készítmények megölik, ennek hatásmechanizmusa eltérő. Mindenki a saját ízlése szerint választ. A védelem általában egy hónapig tart, de vannak készítmények, amik több hónapos védelmet ígérnek.

A kullancsfertőzés (jelen esetben csak a babéziózisról beszélünk) néhány nap alatt tüneteket okoz, a szívférgesség évek múltán. Beavatkozás nélkül mindkettő halálos! A kullancs elleni készítmények nem garantálnak 100% védelmet, ellenben a szívféreg elleni készítmények, amik nem a szúnyog távoltartásán alapulnak, tehát nem repellens készítmények, azok teljes biztonsággal védenek. A kutya hosszú szőre még önmagában nem véd a szúnyogcsípés ellen!

Kullancs ellen érdemes séta után alaposan átfésülni a kutyákat, esetleg természetes alapú távoltartó sprayvel pluszban lefújni. Szúnyogcsípés ellen a szúnyoghaló a lakásban nagyon jó megoldás, de ettől függetlenül igenis kell a szívférgesség ellen védekezni. A kinti kutyusokra természetesen ez hatványozottan igaz, ők vannak a leginkább kitéve a veszélynek.

Szintén inkább a kinti kutyusokat érintő probléma a légycsípés. Míg egyes kutyákat a legyek az őrületbe kergetik, orrukat, fülüket szétcsípik, addig a másik kutya egész nyáron vígan elvan. Ha nem próbáljuk távol tartani a legyeket, akkor a legyek vérzésig, élő szövetig képesek csípni a kutyák orrát, fülét. Védekezni ellenük elég nehéz, minden héten többször is kezelni kell a kutyát, mert sajnos igazán hatékony távol tartó készítmény nincs.

A másik nagy probléma ilyenkor nyáron, és ez is a kinti kutyákat érinti, az a légynyűvesség. Elég e kutyának egy hasmenés, vagy egy apró sérülés, a szagra, a sérülésre a legyek elkezdenek petézni. A légynyűvek nagyon gyorsan kikelnek, és elkezdenek táplálkozni, így egyre beljebb fúrják magukat a kutya bőrébe. A kutya ideges, nem eszik, gyakran lázas, fájdalmai vannak, és elbújik. Ha a légynyűveket nem írtják ki, akkor a kutya néhány nap múlva belehal. Megelőzni egyszerű: nem szabad a kutyákat elhanyagolni: sebeit ápolni kell, ha hasmenése van, akkor ügyeljünk, hogy a szőre tiszta maradjon. Ha nagyszőrű kutyánk van, akkor forduljunk kozmetikushoz, vágassuk le a kutya szőrét, vagy rendszeresen ápoljuk, fésüljük.

A  rendszeres szőrápolással megelőzhető az úgynevezett hot-spot kialakulása, ami azt jelenti, hogy a kutya szőre összecsomósodik, alatta a bőr gyakorlatilag megfő, begyullad. Ez fájdalmas, gennyes, és a legyek is mennek rá. Egészséges kutya esetében a szőrápolással mindez megelőzhető.

Szintén nyáron nagy probléma a toklász, ami szinte észrevétlen helyeken is befúródhat a kutya bőrébe, és egyre mélyebbre kúszik, ezzel erős fájdalmat okozva a kutyának. Befúródás előtt ha eltávolítjuk, akkor nem okoz bajt, de ehhez rendszeresen át kell néznünk a kutyánkat.

Bolhásság ellen szintén rengeteg készítmény áll rendelkezésre, és a legfőbb fegyver itt is a rendszeresség! Ha a kutya bolhás lesz, akkor fontos, hogy nem csak őt magát, hanem a helyét is kezelni kell!
Fontos megjegyeznem, hogy a kutya nem a saját igénytelensége okán lesz bolhás! 
Falun nőttem fel, ott sok helyen az volt az általános vélekedés, hogy a kutya koszos, bolhás, semmi keresnivalója a házban. A koszosság, bolhásság az elhanyagolás következménye, ami nem a kutya, hanem a gazdájának a hibája!
Tapasztalatból mondom, két környezeti és táplálékallergiás kutya gazdijaként, hogy sok esetben a kutyák sokkal tisztábbak tudnak lenni, mint embertársaink. Allergiaszezonban nem ritka, hogy minden nap fürdetni kell őket gyógysamponnal, így aztán a fürdés is megszokott rutinná válik. Ugyanez a helyzet a fogmosással, fültisztítással, a rendszeres fésüléssel és karomápolással. Ha a kutya megszokja, hogy ez az élet része, akkor nagyon könnyű rutinfeladatokká válnak.
Az ápoltság tehát választás kérdése, de erről nekünk kell gondoskodni.

A tűző naptól is óvni kell az állatokat: Tilos a kocsiban élő állatot hagyni, egyetlen percre sem hagyhatjuk ott a kutyánkat!
Mindig biztosítani kell nekik friss ivóvizet, és ha valamelyik kutya igényli, akkor néhány ezer forintos beruházás mindössze egy kerti homokozó, amit feltölthetünk neki vízzel, így hűtheti magát.
Sajnos nem minden kutya olyan szerencsés, hogy a klímás lakásban vészelheti át a sokszor 35 fokot is meghaladó hőmérsékletet. Azonban ha velünk él a kutya a lakásban, akkor is nagyon sokat tehetünk azért, hogy klíma nélkül is kellemes legyen a hőmérséklet. Nap közben engedjük le a redőnyöket. húzzuk el a sötétítőt, illetve éjszakára nyissuk ki az ablakokat.

Kinti kutyusok esetében a kutyaház önmagában nem óvja meg a hőségtől az állatot! Még akkor sem ha szigetelt. Szüksége van árnyékos, hűvös helyre, ahol el tud bújni, esetleg egy gödröt ásni, ahol kicsit lehűtheti magát!
Esetleg egy előszoba, vagy konyha hideg padlója is nagyon nagy megnyugvást jelent egy hőségtől szenvedő kutyának.

Sétáltatáskor törekedjün az esti, illetve kora reggeli időpontokra. Nap közben maximum egy pár őerces egészségügyi sétát tegyünk, ha muszáj. Fontos, hogy a nagy hőségben ne sportoljunk, ne játszunk a kutyával, mert könnyen megéghet a talpa a forró aszfalton, ráadásul könnyen hőgutát kap!

Ha esetleg a túlhevülés jeleit látjuk a kutyán, akkor azonnal vigyük árnyékos helyen. először a tappancsait hűtsük le, majd fokozatosan az egész testét, gy fektessük vizes törölközőre. Ne öntsük hirtelen nyakon hideg vízzel, mert még nagyobb bajt okozunk! Minden esetben értesítsük az állatorvosunkat!

Mivel a kutyák nem képesek teljes egészében gondoskodni magukról, így ránk vannak utalva. A kutya közérzete, illetve hogy miként vészeli át a nyarat/telet az leginkább rajtunk, gazdákon múlik. A kutyák nem maguktól lesznek szépek, ápoltak. Ezért nekünk, embereknek kell tennünk!

Hétfő
Zsolti elhelyezése a menhelyen a karanténidő után némi nehézségekbe ütközött. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy előző, idős gazdája nem fektetett épp nagy hangsúlyt a megfelelő szocializációra. Több helyre is megpróbáltuk beilleszteni, de vagy ő nem fogadta el az ott élő kutyákat, vagy épp egy másik helyen éppenséggel tartott tőlük. Úgyhogy ismét a kölykös előtt lévő kisudvarba költöztettük, mert a kölykökkel nem volt gondja. A hely viszont nagyon kellett volna, így Zsoltinak adtunk még esélyt, hogy ne egyedül éljen: a lefelezett nagyudvar második részébe került, és csodák-csodája, működik!
Zsolti teljesen otthonosan érzi magát az ottani kutyák között.

Zsolti


Kedd
Mivel úgy tűnik, hogy Zsolti valóban beilleszkedett az új helyére, így a régi helyét átadta olyan kistestű kutyáknak, akik már letöltötték karantén idejüket, de sajnos nem tudtuk elmozdítani őket a helyükről. Ennek oka a helyhiány..Egy kutya ugyanis akkor tudja csak elhagyni a karantént, ha van olyan hely, ahová elköltözhet. A múlt heti örökbefogadásoknak köszönhetően a hely adott, viszont sohasem szoktuk egy nap alatt elköltöztetni az összes kutyát, ugyanis az egyszerre túl nagy változás lesz mindenkinek, az pedig a feszültséget növeli a kutyák között. Másrészt pedig a frissen összeköltöztetett kutyákat figyelni kell, és egyszerűbb ha nem kell egyszerre sok új helyre figyelnünk. 
Sok esetben pedog egy-két nap múlva derül ki, hogy valakinek mégsem ideális az új hely, és ismét változtatnunk kell.
Visszatértóve Zsolti udvarára, most Tubi, Dobby és Panda foglalta el az új helyet, egyelőre úgy tűnik, hogy nekik is zökkenőmentes az ismerkedésük, és az együttélés, ráadásul nagyon jól érzik mahógukat az új helyen.

Tubiék Zsolti helyére költöztek


Szerda
Ma Martin önkéntesünk volt a segítségünkre, köszönjük neki!
Menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila érkezett hozzánk a szokásos heti kutyaoltásra. Ma 2 veszettségi oltás mellett 14 kombinált oltást, valamint 10 mikrochipet osztott ki.
Ugyan még javában tombol a nyár, azért nem szabad elfelejteni, hogy semmi sem állandó. Ma egy magánszemély, Péter 30 bála szalmával ajándékozta meg a menhelyünket. Köszönjük az adományt, ez nagyon nagy segítség a számunkra!

Szalmát kaptunk adományba

Csütörtök
Ma Melinda önkéntesünk töltötte kinn a napját a menhelyen, hogy a kutyák életének jobbá tételén dolgozzon. Köszönjük neki!
Egyik önkéntesünknél, Emesénél hetek óta egy pici kutya várja, hogy bejuthasson a menhelyre. Az oltásai javát már megkapta, így nekünk csak be kell fejezni.
A kiskutyát egyébként néhány hete találták a balástyai erdőben, és az az igazság, hogy kísértetiesen hasonlít azon kiskutyák egyikére, akit a dorozsmai vásárban árultak hetekkel korábban. 
Akkor az az eset óriási felháborodást váltott ki az emberekből, ugyanis a kutyák előtt száraz kenyér volt, és nagyon elhanyagolt állapotban, soványan, chip nélkül, a melegben vártak a jobb életre. Akkor sokan elindultak nekik segíteni, többen azzal a céllal, hogy esetleg valami szankciók is elinduljanak a szaporító ellen, de a kiskutyák a tulajdonossal együtt eltűntek. Ezután találták a kicsit az erdőben. Egy tanú szerint korban, kinézetben ugyanaz a kiskutya lehet,de természetesen erre semmi bizonyíték nincsen, és a tulajdonos kiléte sem derült ki. Bízom benne, hogy ezután jobban fog figyelni, hogy a kutyája ne vemhesüljön, ugyanis ivartalanítani sz ilyen biztos nem fog!
Sajnos a  probléma az, hogy ki tudja, hogy a vásárokban, eldugott helyeken hány hasonló "ember" próbál megszabadulni a szaporulattól. Ki pénzért, ki ingyen...

Süti

 

Péntek
Ma ismét azzal töltöttük az időnket, hogy féreghajtóztunk, és kutyafüleket kezeltünk. Sajnos néhány kutyánknak annyira csípik a legyek a fülét, hogy pár naponta ismételni kell a műveletet. Azonban van néhny kutya, aki a kezelést nem könnyíti meg, jellemzően épp az ő fülük az etalon a legyek számára. 
Wolf egy tündéri hordótestű kutya, de a fülét kezelni valami borzalom, ugyanis ha megsejti, hogy valamit akarunk tőle, akkor hanyatt-homlok menekül. Ha ilyenkor kergetjük, akkor persze még jobban megijed, így mindig valami praktikát kell alkalmazni, hogy csőbe húzzuk. Leginkább az válik be, hogy egy ember lefoglalja, jutalomfalattal, beszéddel, bármivel, míg a másik mögé lopakodik, és gyorsan bekeni a fülét. Ez csak akkor működik, ha az ember elég gyors, valamint nem jön rá hogy valaki a háta mögé lopózik. Ha rájön, akkor utána már gyanakszik, és néhány óra elteltével tudunk csak újra próbálkozni, bár akkor már célszerű nem ugyanazokkal az emberekkel megkísérelni ellene a merényletet.

Wolf feladja a leckét nekünk


Szombat és Vasárnap
Végre valamennyire enyhült az idő, így a múlt héten elmaradt kutyasétáltatás most szombaton már ismét a programok között szerepelt a kutyáink legnagyobb örömére. Ők mondjuk a 40 fokban is mentek volna, de az ő egészségük érdekében halasztanunk kellett azt a programot, amik a kutyák a legjobban szeretnek.

A kutyák mindene a séta


Köszönjük a 160 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások