Kutyamesék 2023. ápr. 4-9.

Kutyás blog | 2023. április 17.

Most bevezető helyett inkább a bekerülő kutyák történetére szeretnék fókuszálni. A történeteken keresztül megérthetjük hogy mi történik, ha nem íratjuk át a mikrochipet. Egy igazán fájdalmas témára is kitérek, ami jól mutatja, hogy az emberek mennyire nem törődnek a körülöttük élőkkel, és bármit képesek megtenni, akár törvényt is szegnek, csak hogy megszabaduljanak a "problémájuktól".

Hétfő
Nálunk a reggel úgy indul, hogy megbeszéljük a teendőket és a fontos információt a menhely életével kapcsolatban. Megbeszéljük, hogy kell-e valahová menni, bármit beszerezni, vagy milyen fontos teendők vannak. És aztán a nap végén mindig megdöbbenünk, hogy semmi nem úgy történik, ahogy reggel elterveztük. Ez általában azért van, mert az emberek egy jelentős része, pont a nehezebben kezelhető része, azt hiszi, hogy neki bármikor bármihez joga van. Nyitvatartási időn kívül érkezni. Vagy akkor szétnézni, amikor ő akar. A személyes problémájára azonnali megoldást akar abban a minutumban, amikor ő eldönti, hogy felkeresi a menhelyet. 
Vagy éppen kitalálja egy borongós napon, hogy ő most ér rá kutyát nézni, álljon mindenki vigyázva, mert most érkezik.
Az ilyen emberekkel nagyon nehéz megértetni, hogy mindennek van egy menete, és nem az ő kénye-kedve szerint működünk, mert ha igy működnénk, akkor káosz lenne a hét minden perce. Persze megértetni is percek, sőt sokszor majdnem órák kérdése azokkal az emberekkel, akik úgy gondolják, hogy mindenki értük van.

Ma normális esetben egy idősebb németjuhász jellegű kutya érkezett volna csak hozzánk, aki Szatymazon kóborolt, és vélhetően a gazdája elhunyt. Az impozáns méretű kutya a tervek szerint meg is érkezett, neki a Roland nevet adtuk volna, de kiderült, hogy a kutyus chipes, és már van neve. Ezzel együtt egy csomó bonyodalom is kezdetét vette, ugyanis a kutya egy ceglédi Kft nevén volt, akik mint kiderült, kutyakiképzéssel foglalkoznak. A telefonban jelezték is, hogy ülnek az autójukba és jönnek. Csakhogy a veszettségi megfigyelés mindenkire vonatkozik, a kutya évek óta oltatlan. Hamarosan kiderült, hogy a kutyakiképzőknek Zsolti nem is saját kutyájuk, egy férfi vitte oda képzésre, és mivel nem volt chipje, ők raktak bele. A képzési idő letelte után a gazda hazavitte, csak épp elfelejtette a kutyát saját névre venni, mitöbb oltást sem kapott azóta egyszer sem.Mivel a kutyakiképzők nem saját tenyésztésű kutyájáról van szó, csak egy vendég kutyáról, akit képeztek, így abban egyeztünk meg, hogy lemondanak a kutyusról, és mi keresünk neki gazdit. Tekintve, hogy a Kft nevén volt a chip, és nincsenek információk az igazi gazda személyéről, így az ő lemondó nyilatkozatukkal Zsolti gazdája így a menhely lesz. A megfigyelési idő után pótoljuk az oltásokat, átesik az ivartalanításon, szívféregszűrésen és gazdikereső kutyus lesz.

Zsolti


A napunk további része  viszont úgy alakult, hogy borult minden amit terveztünk: egy hölgy érkezett a menhelyre, aki azonnali elhelyezést követelt három kutyának, egy anyakutyának és két kölykének. Állítólag talált kutyusokról van szó, amiket megsajnált és felvett. 
Miután azonban kértük, hogy a helyi önkormányzattal is legyen kedves erről egyeztetni, hiszen ez feladatkör, a hölgy egyre idegesebb, ingerültebb lett. A fenyegetőzés a kutyák kidobásával is rövidesen terítékre került, nekünk pedig egyre inkább az volt a gyanúnk, hogy saját kis szaporulatától akar megválni a segítségkérő anyakutyástól.
Ahogy a hölgy telefonon és személyesen is kidühöngte magát, sarkon fordult, és a háromtagú családot itt szépen szélnek eresztette a dolgozónk szeme láttára.
Ahogy elindult az autóval, úgy az egyik kölyök majdnem az autó kereke alatt végezte, végül azonban nem lett baleset, a kicsik a menhely egy zugába szaladtak. Az anyakutya azonban kölykeit hátrahagyva rohant a kocsi után. 

Hát tesz ilyet egy frissen talált kutyus egy ismeretlen autóval és személlyel?

Sajnos hiába próbáltuk az anyát megfogni, elszaladt. A kicsiket szerencsére sikerült begyűjteni, bár elhelyezésük nem volt egyszerű, ugyanis oda más kutyát vártunk, aki így nem érkezhetett.
Munkatársaim még este is megpróbálták keresni az anyát, mert láttuk, hogy visszatért, de sajnos nem bukkantunk a nyomára. A tisztelt elkövetőt pedig nem érdekelte semmi, őt a feljelentés ténye sem zavarná. Egyetlen lényeg lebegett a szeme előtt: akár törvényszegés árán is, de azonnal megszabadulni az állataitól. Mert ne legyenek illúzióink, egy számunkra ismeretlen kutya nem fogja a kölykeit hátrahagyva egy ismeretlen autóját üldözni.

A két megrettent kölyköt sikerült elkapnunk


Kedd
Tegnap a két halálra rémült kutyus egy másik bajba jutott kutyus elöl vette el a helyet, neki pedig ma kellett feltétlenül megoldanunk az elhelyezését, ezzel nem kicsi fejfájást okozott nekünk a tegnap hölgy. 
Skála ugyan egy nappal később érkezett, mint ahogy megbeszéltük, de az a fő, hogy biztonságban van. Ő egyébként Szatymazon a benzinkút és a körforgalom között rohangált, tehát semmivel nem volt nagyobb biztonságban tegnap, mint azok a kutyusok akik bekerültek. Szerencsére azonban délutánra és éjszakára sikerült elhelyezni, ma pedig nagynehezen sikerült neki helyet biztosítani.

Skála


Skála bekerülése mellett a Makóra vizsgálatra utazó kutyákat is össze kellett készíteni. Rege és Kugli szívférgesség miatti szívultrahangra utazott, az ultrahang szerencsére negatív lett. 
Dukát vizsgálatra utazott, mert úgy ítéltük meg, hogy túl sok a vizelete. Őt megvizsgálták, túlesett egy hasi ultrahangon. Nála nem találtak semmi problémát. 
Luca azonban már nem volt ennyire szerencsés. Őt kontrasztanyagos vizsgálatra küldtük, hasonló problémával küzd, mint Dragon és Kántor. A száraztápot megeszi, de mégis vékony, és többször láttuk, hogy ki is hányta. Sajnos a diagnózis ugyanaz: nyelőcső tágulata van, így kisebb adagokban kell etetni, naponta többször. Sajnos a betegsége elég problémás, így nem biztos, hogy könnyű lesz neki gazdit találni.

Luca


Szerda
Ma dr. Farkas Attila, menhelyünk állatorvosa érkezett a szokásos heti vakcinázásra. Most 1 veszettségi oltás mellett 6 veszettségi-kombinált oltást, 3 kombinált oltást, valamint 1 mikrochipet osztott ki.


Csütörtök
A mai napon dr. Tímár Endre rendelőjében jártunk, ivartalanításra volt időpontunk, valamint fogkőeltávolításra. Fürtös, Gerle, Garas, Csibi valamint Dukát esett át az ivartalanításon, szívféregszűrésen. Szerencsére a szívféregtesztek negatívak lettek.
Jack pedig túlesett egy fogkő eltávolításon, és idézőjelben a fogát is otthagyta, ugyanis kettő olyan rossz állapotban volt, hogy ki kellett húzni.

Péntek 
Mici nagy napja volt ez a mai, ugyanis gazdijai egyenesen Budapestről érkeztek hozzá, hogy magukkal vigyék és új életet kezdhessen.
Rendhagyó módon az ünnepek miatt a szokásos hétvégi kutyasétáltatás péntekre esett.

Szombat és vasárnap
Azt mindenki jól tudja, hogy vannak az életnek olyan területei, ahol soha sincs szünnap. A menhely is ezek közé tartozik, hiszen az állatoknak nincs különbség hétvége és hétköznap, szünnap, ünnepnap között. Nekik friss ivóvízre, tiszta helyre, élelemre, az ellátásra minden nap szükségük van, legyen az bármilyen nap, vagy bármely évszak. Ha esik ha fúj, ha hideg van, vagy éppen perzselő forróság, ők csak ránk számíthatnak.
A Húsvét az embereknek rokonokról, barátokról, családról szól. Ilyenkor a hozzánk látogató családok száma is kevesebb, a kutyák így a hosszú hétvégét csendben, eseménytelenül töltötték, amikor az idő engedte, akkor békésen sziesztázva.

Egy csendesebb hétvége


Köszönjük a 177 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások