Kutyamesék 2022. okt. 31 - nov. 6.

Kutyás blog | 2022. november 21.

Múlt heti blogomban kiemelt részt szenteltem annak, hogy bemutassam Bíborka történetét. Akkor ígértem, hogy írni fogok ismét a szaporítókról és az "akciósan" megvásárolt kiskutya hátulütőin.

A szaporítótól vásárolt fajtatiszta, olykor csak fajtatisztának tűnő kiskutyák éppen ugyanolyan aranyosak, mint bármelyik más kiskutya. 

Különbség pusztán az, hogy nem látunk a "csomagolás" alá, illetve nem is feltétlenül azonnal jelentkeznek a gondok. Előfordulhat, hogy csak néhány év múlva.

Jellemzően a szaporítótól pár tízezer forintért vásárolt kiskutya nem is mindig fajtatiszta, pusztán ahhoz nagyon hasonló.
Az ilyen kicsiket jellemzően sokkal hamarabb elválasztják a testvéreitől és az anyától, így már eleve hátrányból indulnak.

Mivel sok ember "csak" egy számára tetszetős kutyát szeretne, nem merül bele abba, hogy honnan tudja kiszúrni, hogy szíve vágya kicsit zsákbamacska.

Hát például onnan, hogy a kiskutya már pár hetes korában hozzá kerül. Nem nézheti meg a szülőket, a testvéreket, az állatok életkörülményeit. Utcán, előre egyeztetett helyszínen vásárol, vagy épp a piacon a csomagtartóból, ami egyébként illegális. Nincsen törzsköny,  chip, és semmilyen papírok, de még egyetlen oltás sem.

Aztán ha már otthon vagyunk és a kicsi megbetegszik parvóban, vagy szopornyicában, akkor több napos, akár egy hetes stressz is következhet, hogy túléli-e a kicsi, és ha igen, marad-e egész életére kiható károsodás. Mert maradhat...
Ha túléli. Egy ilyen betegségből kikezelni a kicsit már eleve óriási költség, amit megspórolhatnánk ha tenyésztőtől, menhelyről, vagy fajtamentéstől hozunk kiskutyát.

Vannak azonban szerencsésebb kölykök, akiket nem visel meg a környezet változása, nem betegszik meg, vagy mire megbetegedne, akkorra már megvannak a védőoltásai.

Lehet, hogy éveket eltölt együtt a családdal, látszólagos egészségben, de előbb utóbb valami probléma visszaköszön: allergia, diszplázia, idegrendszeri gondok, amikkel sajnos onnantól kezdve együtt kell élni.

Ezen problémák kivizsgálása, kezelése, az esetleges műtétek költsége nem egyszer sokszorosa annak az összegnek, amit mondjuk egy jónevű tenyésztőnek fizettünk volna a leszűrt, oltott kiskutyáért. Persze egyértelműen ilyenkor már szívünk csücskéhez ragaszkodunk, és mindent megteszünk azért, hogy újra vidámnak és egészségesnek lássuk.

Közben a szaporító pedig tovább gazdakszik azon, hogy vásárra viszi a kölykök bőrét. És nem csak az övékét, hanem a "tenyészállatokét" is, akiket szintén borzalmas körülmények között tartanak.

Az sajnos nem mentés, ha ilyen helyről hozunk el pénzért kiskutyát. Ezzel éppen magát a szaporítót segítjük, mèg akkor is, ha magunknak sem valljuk be. Egyetlen megoldás ha nem vásárolunk ilyen helyről, ezzel lehetetlenné téve a "munkájukat".


Hétfő
Tekintve, hogy nagyon sokan szeretnének fajtatiszta kutyát, így arra számítottunk, hogy Bíborka esetében is özönleni fognak a telefonok. Igyekeztünk elejét venni a "koma, nekem ivarosan kéne" vagy "adok még egy tízest ha én vihetem ivarosan" esetleg "csapoljátok le" telefonoknak elejét venni, így ma Bíborka extra gyorsan túlesett az ivartalanításon. A műtétet jól viselte.
Vele tartott Tücsök, aki a szombati szteroid óta ugyan sokkal jobban van. Neki az időskori meszesedések, porckopások okoznak tünetet. Sajnos sok egyebet nem tehetünk érte, mint szükség esetén fájdalomcsillapítás, esetleg szteroidos kezelés.

Bíborka túl van az ivartalanításon

Kedd
A hosszú hétvége, az ünnepek miatt sok család összejön, elutazik, elhunyt szeretteikre visz virágot. Vannak azonban olyan helyek, ahol ezek az ünnepek, sőt semmilyen ünnep nem különbözik a hétköznapoktól. Itt minden az állandóságról szól, ami nem egyezik azzal, hogy monoton lenne a munka. A kutyáknak azonban minden nap friss vízre, élelemre, tiszta helyre, szükség esetén gyógyszerekre van szüksége.

Szerda
Ma Kántor és Gyémánt kutyánk udvarba költözött, mert úgy ítéltük meg, hogy mindkettő mentális egészségének jobbat tesz, ha átköltöztetjük őket. Kántor eleve nagyon problémás kutya, ugyanis őt egy nap több alkalommal kell etetni beáztatott táppal, kis adagokban. Kántor ugyanis bármit teszünk, habzsol. A habzsolásgátló táltól kezdve sok mindent kipróbáltunk, de sajnos tartós megoldást csak a napi többszöri kis adagokban etetés hozott. Az is fontos, hogy az élelem fel legyen vizezve, ellenkező esetben minden visszajön. Itt az udvarban kicsit el tud különülni a többiektől, bár ez a falánkságát nem csillapítja, mégis talán kedvezően hat izgő-mozgó,nyughatatlan természetére. Természetesen az udvar többi lakója nagy-nagy örömmel fogadta az új jövevényeket. Ez elsődleges szempont nálunk az udvaron élő kutyáknál, hogy mindenkinek ki kell jönnie a többiekkel.

Kántor és Gyémánt udvarba költözött


Csütörtök
Ma ismét menhelyünk állatorvosával, dr. Farkas Attilával volt halaszthatatlan dolgunk, mégpedig a szokásos heti oltásokat érkezett beadni.Most 5 veszettségi oltás mellett 8 kombinált oltást, 4 veszettségi-kombinált oltást, valamint 4 mikrochipet osztott ki.
Természetesen újra megvizsgálta Bíborkát, aki az ő jóvoltából jutott be a menhelyre. Szerencsére a vércukor szintje továbbra is rendben van, viszont a furcsa, hortyogó hangja visszatért, éppen ezért a vízhajtót most emelt adagban kell kapnia.

Péntek
Egy igazi cuki öreg apóka, akit mi Mócznak neveztünk el, érkezett ma a menhelyre. Szatymazon találták, az iskola körül kóborolt, így került hozzánk. Chipet nem találtak benne, és eddig az önkormányzat vendégszeretetét élvezte, mert bíztak benne, hogy előkerül a gazdája. Sajnos a gazda nem jelentkezett érte, ami érthetetlen, hiszen egy végtelenül kedves, aranyos kutyáról van szó.

Mócz


Ma forgatás volt a menhelyen,ami legelső sorban a menhely életről szólt, arról, hogy miként működünk, és hogyan kerülnek be a kutyák,milyen az élet nálunk. Egyúttal szeretnék köszönetet mondani önkéntesünknek, Melindának, aki tegnap új önkéntesünket, Timit tanította be, ma pedig arra szentelte az idejét, hogy a forgatásnál a segítségünkre legyen.

Szombat és Vasárnap
A hétvége ismét a kutyasétáltatásról, valamint azokról a látogatókról szólt, akik a kiválasztott menhelyi kutyust jöttek meglátogatni, hiszen nálunk az örökbefogadás feltétele a kiválasztott kedvenc többszöri látogatása.

Legnépszerűbb programunk, a kutyasétáltatás


Köszönjük a 171 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak!

Linda
Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Hozzászólások