Kutyamesék 2022. nov. 11-13.

Kutyás blog | 2022. november 21.

Kutyának benn a helye, mérettől függetlenül! Én ezt az elvet vallom, és emiatt többet néztek már bolondnak, mint épelméjűnek.

Nem csak az mondatja velem, hogy jön a tél, és az állatok is fáznak. Sokkal inkább az, hogy a kutya télen-nyáron, évszaktól függetlenül is a gazdája mellett érzi magát a legjobban. 

Sokan persze-és lehet ők a többség- azt vallják, hogy a kutyának kinn a helye. Feladata van, házat őrizni, nem csak úgy lenni a nagyvilágban. A kutyák nem szobába valók, a kistestű kutyák jelezzenek, a nagyok pedig védjék az értékeket.

Sőt, vannak akik ennel tovabb mennek: a ridegtartás az igazi, attól erősödik az immunrendszer. Nos, a környezeti ingerek ésszerű határok között valóban hozzájárulnak az immunrendszer fejlődéséhez, azonban az immunrendszerünk a a születéskor, illetve a születés utáni hetekben fejlődik ki. Tehát túl sokat nem nyom a két éves kutya immunrendszerén, ha kivágjuk az udvarra házat őrizni, mert attól erős lesz.

Hallottam már olyat is, hogy a kutya nem tud fázni, és van bundája, az majd megvédi. Ilyenkor mindjárt eszembe is jut a sok szerencsétlen vizsla, akik az egy centis bundájukban a lábtörlőn reszketnek. 

Persze, elviselhetővé lehet tenni a kutyáknak a telet, de ne ringassuk magunkat abba az álomba, hogy ők nem fáznak. 

Mitől ne fáznának? Minden állat tud fázni, ahogy melegük is ugyanúgy van, ahogy nekünk, embereknek.

De ha már sokak kinn tartják a kutyát, és merem remélni, hogy a többség nem a ridegtartás híve, akkor lássuk, hogy tudjuk nekik a telet kicsit könnyebbé tenni.

Először is, hosszúszőrű kutyáknál fontos a bunda állapota. Az összecsomósodott szőr nem véd meg a hidegtől, ahogy a teljesen átnedvesedett bunda sem. 
Egy kazánház, garázs már sok védelmet adhat, valamint egy jól elhelyezett, hőszigetelt kutyaház is.

A kutyaház ajtajához tehetünk hővédő függönyt, esetleg szőnyegdarabot, vagy plédet, illetve bármit, ami felfogja a szelet és a havat. 

A kutyaház bélelésére nem alkalmasak kabátok, régi pólók, ágynemű huzatok, mert ha átnedvesednek, akkor csak még inkább fázni fog a kutya. A legoptimálisabb bélelő anyag a szalma, mert melegen tart.

Ezek olyan praktikák, amivel segíthetünk a kutyának könnyebbé, elviselhetőbbé tenni a telet. Én még mindig azt gondolom, hogy mérettől függetlenül a legjobb helye a kutyának a gazdája mellett van a kanapén, a melegben.

Hétfő
Ahogy arról korábbi blogjaimban beszámoltam Rex ivartalanítás után babesiás lett, de szerencsére a megfelelő kezeléssel már teljesen meggyógyult. Ivartalanításkor továbbá kiderült, hogy szívférges, de a kezelés megkezdését a fent említett okok miatt el kellett halasztani. Most viszont elkezdtük a szívférgesség kezelését.
Nem csak Rexnek, Bekának is pozitív lett a szívféregtesztje, de neki ugyancsak el kellett halasztani a kezelését. Beka ivartalanítására bekerülése után nem sokkal sort kerítettünk, mert méhgyupladás gyanús volt. Sajnos az állatorvosunk ezt igazolta. Azóta viszont már ő is szépen rendbejött, neki is el tudtuk kezdeni a kezelést. Ráadásul Beka új helyre is költözött, a betegszobába, ami mellé egy pici udvarrész is van. Mivel ő vak, így nagyon korlátozottak a lehetőségeink az elhelyezése miatt, hiszen fontos, hogy ismerje a helyet, ahol él. Ez létfontosságú, hogy megtalálja az eledelét, az ivóvizét.

Bekának új helyet találtunk


Kedd 
Két szomorú sorsú kutyus érkezéséről kell beszámolnom. Gazdájuk élethelyzete oly mértékben megváltozott, hogy nem tudott tovább gondoskodni a kutyusokról. Az élethelyzet megváltozását nem ragoznám túl, annyi bizonyos, hogy ha a gazdinak lett volna más lehetősége, akkor egészen biztosan nem válik meg a kutyusaitól.

Lion és Málna


Szerda
Ma Makóra készülődtünk dr. Sebő Ottó rendelőjébe vizsgálatra váró kutyákkal.
Hóci szeme folyamatosan gyulladt, és mint kiderült, nem ok nélkül. A szempillái be vannak fordulva, tehát egy egyeztetett időpontban műteni kell a szemét.

Hóci mellett idős komondorunk, Huba is ismét vizsgalazra ment. Ő is szemtakarításra, fültakarításra, amit itt a menhelyen folytatnunk kell. Mivel Huba egyre nehezebben mozog, így szteroidos kúrát írtak neki elő ismét.

Barka oldalán a fehér szőrén csúnya sebeket fedeztünk fel, ami nem sérülésnek, sokkal inkább valamiféle bőrgyulladásnak tűnik. Sokat nem tévedtünk, Barkának ekcémája van. Most kezelésre szorul, és mivel nem együttműködő, így el jellett különíteni egy kisebb helyre, mert az udvaron kergetőzni elég időpazarló és stresszes megoldás

Barka utálja hogy elkülönítettük


Bíborka röntgenre ment, igazolódott a légcsőszűkülete, de az állatorvosunk szerint nem súlyos, műtétet nem igényel.

Beka szemnyomás vizsgálaton járt, ami normális értéken volt, tehát nincs szüksége szem eltávolító műtétre, mivel nem fájdalmas neki.

Cingár újabb, átfogó vizsgálaton járt. A csontjai teljesen el vannak meszesedve, ezért a járása borzasztóan ingatag. Ezzel sajnos nincs teendőnk, az idős kora miatt került ilyen állapotba. Sajnos vannak ennél rosszabb hírek, ugyanis olyan súlyosan vérszegény, hogy valóban alig él. Most gyógyszeteket kapott, és egy hónap múlva kontrollvizsgálatra kell vinnünk. Ha a gyógyszerek, a napi többszöri minőségi etetés nem hozza meg a javulást, akkor el kell gondolkoznunk azon, hogy mi a legjobb Cingárnak.

Cingár

Csütörtök
Ma új önkéntesünk, Timi volt ismét a segítsegünkre, őt régi, tapasztalt önkéntesünk, Melinda tanítja be.
Köszönjük mindkettejük segítségét! Továbbá ismét kiemelném Józsi önkéntesünket, aki a hét legjavát a menhelyen tölti, és állatgondozóinknak segít a takarításban.

Péntek
A hétvégén több kutyusunk is gazdihoz fog kerülni, ilyenkor a gazdijelöltes kutyusok felkészítése történik a menhelyen a nagybetűs életbe. Friss bolha elleni cseppek, friss féreghajtó, chipszám ellenőrzés.

Szombat és Vasárnap
Ahogy mondtam, ma nagyon sok menhelyi kutyusnak végleg megváltozik az élete:
Baba Ausztriába utazott
Molly, Sipi, Cleó, Szuszu és Gazsi Németországban talált magának családot.
Azért idehaza sem volt okunk a panaszra: Perec Budapestre utazott, Szifon Domaszékre, Bozont Szegedre, míg Démon Sándorfalvára gazdisodott.

Egy újabb bajba jutott kutyussal gazdagodtunk a hétvégén, akit Flakonnak neveztünk el chip híján. A kutyus meglehetősen vékony, ráadásul a csipője körül csúnya, gennyes kopás látható. Ilyenkor valahogy örülünk, ha nincs chip benne, mert az ilyen ember nem érdemli meg, hogy kutyája legyen.

Flakon


Köszönjük a 164 mentett kutya nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások