Kutyamesék 2022. dec. 19-25.

Kutyás blog | 2022. december 29.

A héten korona vírusos lett a kis Lemi, éppen ezért úgy döntöttem, hogy most a kutyák és macskák koronavírusos megbetegedéséről írok.

Amikor nálunk, embereknél elszabadult ez a vírus, akkor sokan estek pánikba, hogy a kedvencük akár megbetegítheti őket, sőt olyanok is voltak, akik emiatt mondtak le az állatukról.

Ahogy nálunk embereknél, úgy állatoknál is van koronavírusos megbetegedés, csak épp teljesen más, mint nálunk.
Embereknél főleg légúti panaszokat okoz, de erről aztán van bőven anyag az interneten, bárki utána olvashat. Jómagam is átestem rajta, még viszonylag az elején. Elég volt egyszer.

A kutyák koronavírusos megbetegedése leginkább a kölyökkutyákat érinti, és jellemzően emésztési problémák szerepelnek a tünetek között. Ilyen az étvágytalanság, hasfájás, puffadás, hasmenés. A betegség általában gyengébb lefolyású, de a gyengébb immunrendszerű kutyák számára akár halálos is lehet.

Ürülékkel, játékkal, ivóvízzel adják át egymásnak az állatok, éppen ezért fontos őket elszeparálni egymástól, ha bárki megbetegszik. Sok esetben azonban az a kutya, aki megbetegít, teljesen egészségesnek látszik. 
Ha egy kutya megbetegszik, attól még életet más szakaszában is ugyanúgy megbetegedhet, nem ad védettséget. 
Ellenben azok a kutyák, akik kombinált oltással mér védettek, indirekt módon valahogy védettebbé válnak a fertőzéssel szemben.

Nem ritka, hogy a beteg kutyák felülfertőződnek parvóval vagy szopornyicával, ami azt jelenti, hogy az eleve kétes kimenetel még rosszabb prognózisba fordul át.

Védekezni ellene tehát az elkülönítéssel, a környezet tisztán tartásával lehet, illetve a kombinált oltás beadása megfigyelés szerint csökkenti a koronavírus fertőzés kialakulását.
Egyébként immunerősítőkkel, vitaminokkal is sokat tehetünk, hogy megelőzzük a bajt, de ez önmagában azért kevés.

A kutya gyógyulását nagyban segíti ha időben eljut állatorvoshoz, ha folyamatosan pótoljuk infúzióval az elveszett folyadékmennyiséget, továbbá az orvos tüneti kezelés tud alkalmazni a beteg kutyusokon. Egy-két napig ajánlott az ételt is mellőzni, majd pedig könnyen emészthető táplálékot napi kis adagokban adni a betegnek, amikor már jobban van.

A kutyák mellett cicák is elkaphatják a betegséget, és tekintve, hogy a menhelyen ők is élnek, ezért most róluk is olvashatnak. Természetesen nem csak kutyákat, macskákat érint a betegség, de ebben az blogban kizárólag róluk lesz szó.

Ha lehet, akkor ők azok akiket leginkább sújt ez a betegség, és azért a hosszabb menhelyi pályafutásom alatt találkoztam sok ilyen beteg cicával. Az egyik legrondább betegség, ami náluk létezik.
Két fajta koronavírus van jelen náluk. Az egyik kutyákhoz hasonlóan emésztési problémát okoz, a másik okolható a macskák fertőző hashártya gyulladásáért, ami halálos kimenetelű. Egyébként az utóbbi az enterális koronavírus egy mutálódott változata. Természetesen még itt is lehet fajtákra bontani, de annyira nem merülnék bele ebbe a témába.

Az enterális korona egyébként tünetre, terjedésre szinte teljesen megegyezik a kutyákéval. Én most inkább a másik, hashártyagyulladást okozó vírust mutatnám be, amit egyébként röviden FIP-nek is hívunk.

Ahogy már említettem, ez az enterális koronavírus egy mutációja, ami véletlenszerűen történik. Ettől függetlenül nem minden macska produkál tüneteket és betegszik meg. A legnagyobb veszélyben a fiatal állatok vannak, illetve azok a macskák, akik egyébként már küzdenek más súlyos betegségekkel is (pl macska aids vagy leukózis)

A tünetek pár nap vagy pár hét múlva jelentkeznek, a tünetek pedig sokrétűek. Sárgaság, étvágytalanság, mozgászavar, láz, étvágytalanság. Ennek a betegségnek van egy úgynevezett nedves formája, amikor a lefogyott állat óriási hasat növeszt, mert ilyenkor a savós hártyák gyulladása miatt folyadék halmozódik fel.

A jellegzetes óriási has a többi tünettel már erősen felveti a gyanút, de ilyenkor az állatorvos a hasból mintát szokott venni. Ha ez a minta sárgás, nyúlós anyag, akkor már biztos, hogy mivel állunk szemben. Ez a betegség pár hét alatt halálhoz vezet, ilyenkor érdemes megfontolni az eutanáziát, hogy megelőzzük az állat további szenvedését.

Hétfő
Nem kevés szarkazmussal kezdem a blogot, ha már ez a hetünk ilyen "jól" alakult.
Múlt heti blogom végén már írtam, hogy a fehér bolyhos kiskutyák közül Konyaknak erős szőrhullása van, ami laborvizsgálatot igényel. Mára meg is beszéltük az időpontot az ellátó állatorvosunkkal, dr. Farkas Attilával, és sajnos nem voltak jó hírei. Konyak primer hipotireózisban szenved, ami innentől kezdve gyógyszeres terápiát kíván. 
A primer hipotireózis pajzsmirigy alulműködést jelent. Mivel a pajzsmirigy nagyon sok mindenre van befolyással, mint például anyagcsere, testhőmérséklet, növekedés, szívritmus, de ezt tényleg a teljesség igénye nélkül írtam le, pusztán azért, hogy érzékeltessem, hogy mennyi mindent befolyásol. Pontosan ezért, a tünetek is nagyon változatosak lehetnek. 
Konyak esetében az a fő gond az, hogy a pajzsmirigy nem működik megfelelően. Állatorvosunk bízik benne, hogy a gyógyszeres terápia hosszabb távon meghozza a hatását, de ez sajnos hosszabb folyamat lesz.

Konyaknak pajzsmirigy alulműködése van


Sikerült gyorsan pontot tenni szegény Dolli kérdőjeles sorsára is. Őt múlt héten szombaton szállította be a megtalálója a menhelyre, és bárhogy igyekeztünk, a gazdájával nem sikerült telefonon megbeszélni a történteket.
Nos, Dolli 95 éves gazdája sajnos a napokban elhunyt, az örökösök pedig nem tudnak mit kezdeni az egyébként hiperaktív kutyával, tehát lemondtak róla. Dolli egyébként csak kölyökkori oltásokat kapott, ami nem is olyan furcsa, hiszen öt éves kutya. El sem tudom képzelni, hogy egy ilyen idős ember mit tudott kezdeni egy köztudottan is energiabomba típusú kutyával. Nem is az a furcsa, hogy bekerült hozzánk, hanem az, hogy eddig még nem. 
Bármilyen kölyök beszerzése ilyen idős korban már nem túl bölcs döntés, erről már nagyon sokat írtam. Ha tetszik, ha nem, idős korban már nem tudunk úgy foglalkozni a kutyával, mint korábban. A kutya sokkal több bosszúságot okoz, mint örömet, sőt az sem ritka hogy a kölykök nem csak bosszúságot, hanem komoly balesetet is okoznak. Gondoljunk csak bele, ha valaki átesik egy kölyökben, vagy éppen a nagyra nőtt óriásbébi fellöki a gazdát szeretetből. Könnyű kitalálni, hogy az ilyen kutyáknak előbb-utóbb menhely lesz a sorsa, de sajnos ez még a legjobb opciók közé tartozik.

Dolli egy pillanatra nem áll meg


Kedd 
Tündéri Lemi és testvérei éppen csak beérkeztek a menhelyre, de máris áll a bál körülöttük. Ma reggel ugyanis elég rosszul ettek, holott eddig kis sáskaként vetették rá magukat a reggelire, így elkezdtük őket figyelni. Nem is sok idő telt el, már biztosak voltunk benne, hogy Lemivel valami nem stimmel, ugyanis éppen csak belenyalt a reggelibe, utána pedig a lábunkba kapaszkodott, és azt akarta, hogy felvegyük. Gyorsan el is különítettük a látszólag a tesóktól, és amint lehetett már ismét az állatorvosunk rendelőjében voltunk. Mivel elég bizonytalanok voltunk, így Leminek az állatorvos tesztet csinált, amiből kiderült, hogy szerencsére nem parvós, hanem korona vírusos. A bevezetőmben már leírtam a vele kapcsolatos tudnivalókat, ugyanis ha valaki manapság ezt a szót meghallja, az könnyen pánikba esik. 
Tehát Leminél nincs ok aggodalomra, emberre nem veszélyes, viszont a testvéreit lefertőzheti, tehát el kell különíteni. Szerencsére az injekciókra, infúzióra nagyon jól reagált, délután már torkaszakadtából ordított, hogy ki akar jönni. Állatorvosunk azt javasolta, hogy testvérei is kapjanak megelőzés céljából néhány napig egy antivirális szert, tehát nem csak Lemit, a tesókat is kell kezelni, de ők együtt maradhattak. Természetesen fokozottan kell ügyelni a fertőtlenítésre. 

Lemi délutánra már sokkal jobban volt


Szerda
Kira csodás változásáról is szeretnék beszámolni, aki azért már néhány hónapja velünk él. Őt korábban ideiglenes befogadónk gondozta, amig nem tudtunk neki helyet biztosítani. Rita már akkor jelezte, hogy szegény Kira nagyon vékony, de azt álmunkban nem gondoltuk, hogy ennyire megszenvedünk majd vele. Szívférgessége miatt ugyanis az étvágya is csapnivaló, és naponta kétszer megetetni maga a rémálom volt. A többiektől addig el kellett szeparálni, és minden falatért könyörögni kellett, hogy lenyelje. Hiába adtunk neki konzervet, vagy konzervvel kevert száraztápot, pár falat után otthagyta, és úgy kellett visszakönyörögni. 
Tekintve, hogy ő sok másik kutyával él a nagyudvarban, így sokszor megkérdezték az ide látogatók, hogy vele mi történt, hogy ilyen vékony. Nem baj, ha valaki kérdez, ez sokkal jobb, mint előre ítélkezni valami miatt, amiről nem tudunk.
Szóval Kira nagyon lassan, de úgy tűnik, hogy kezd a gyógyulás útjára lépni. Étvágya folyamatosan javul, és egyre inkább hasznosul az elfogyasztott táplálék is. Van még mit magára szedni, de azt hiszem, hogy szépen lassan ő is egy egészséges kutya benyomását fogja kelteni. 

Kira


Csütörtök
Ellátó állatorvosunk, dr. Farkas Attila ezen a héten is megérkezett a szokásos csütörtöki állat ellátásra. Megvizsgálta a betegeket, továbbá 5 veszettségi oltást, 5 kombinált oltást, valamint 1 mikrochipet osztott ki. Szerencsére a kicsi Lemi olyan jól van már, hogy vélhetőleg a gyógyszerezését is abbahagyhatjuk a hétvége körül.


Péntek
Egész héten szép számmal érkeztek az adományozók, sokak minden évben visszatérnek, hogy jótékonykodjanak. Nagyon sokan adományoztak szárazeledelt, amire természetesen az év minden napján szükségünk van, továbbá tisztitószereket, fertőtlenítő szereket, mosó- és mosogatószereket. Sokan azonban nem feledkeztek el az emberi oldalról sem, több olyan csomag is érkezett, amiket az állatokat az év minden napján ellátó gondozóknak szántak. Nekik külön is szeretném megköszönni édesszájú kollégáim nevében is az ajándékot!

Nem csak adományok érkeztek ma, hanem egy segítségre szoruló kutya Szatymazról, akit úgy két hete találtak csontsoványan. Sajnos még most is kilátszik az összes bordája és a medencecsontja szegénynek, fogalmunk sincs mit élhetett át eddig. Állítólag az étvágya jó, de azért fontos, hogy kiderüljön mi a soványság oka Sajnos sokszor látjuk, hogy a soványság hátterében étvágytalanság áll, ami pedig lehetséges, hogy a szívférgesség következménye. Természetesen lehet ezer más oka is, de a nagy számok törvénye alapján ez a leggyakoribb. Természetesen az is elképzelhető, hogy a soványságának az oka a puszta elhanyagoltság. Ez a legszerencsésebb eset, hiszen akkor viszonylag gyorsan rendbe tud jönni.

Dominó


Szombat és Vasárnap
Az emberek ilyenkor decemberben adakoznak a leginkább. Ezt mi is érezzük a menhelyen, a múlt heti nyílt napunkon például majdnem ezer kilónyi eledelt hoztak az emberek, ami hatalmas mennyiség. Nem csak akkor, hanem nyílt nap előtt is, illetve még most is a hétvégén nagyon sokan érkeznek hozzánk kis névre szóló csomagokkal, illetve szárazeledellel, konzervvel.
Ha minden hónapban ennyi felajánlást kapnánk, akkor az állatok élelmezése teljesen megoldódna. 
Köszönjük mindenkinek, aki ebben az évben valamilyen formában gondolt a menhelyen élő állatokra!

Szeretnék minden munkatársam nevében Békés, Boldog Ünnepeket kívánni!

Köszönjük a 179 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások