Kutyamesék 2021. márc. 22-28.

Kutyás blog | 2021. április 2.

Néhány héttel ezelőtt írtam arról, hogy egy alomnyi kiskutya érkezett hozzánk, de nem árultam el semmit a részletekről, mert akkor még úgy ítéltük meg, hogy többet tudunk tenni az anyakutyáért.

Sajnos tévedtünk.

Egy önkéntesünk hívta fel a figyelmünket, hogy van egy autó Szegeden, amiben két kutyával él egy férfi. Ő visz a férfinek ételt, cigarettát, és cserébe megetetheti a kutyákat. Akkor a cél az ivartalanítás lett volna, legalább a nőstény kutya esetében.

Pár nappal később kiderült, hogy vannak abban az autóban kölykök is, és nekik is elkezdett ételt hordani az önkéntes, ám egy alkalommal, amikor féreghajtózni akarta volna őket, a gazda felhergelte magát hogy megmérgezi a kicsiket. A rendőrség is kinn járt, az önkéntes húzta a rövidebbet. 

Ez az önkéntesünk nem fért többé közel a kutyákhoz, ám egy másik állatbarát igen, akivel úgyszintén tiszavirág életűre sikeredett a kapcsolat, mert a hölgy "túlságosan erőltette az ivartalanítást". 

Ekkor a kiskutyák már a menhelyen voltak, de igyekeztünk elejét venni a következő szaporulatoknak. Sajnos a gazda nem hajlandó engedni az ivartalanítást, ha a segítség szóba hozza, akkor a férfi egyszerűen elzavarja, és más segítséget keres maga mellé. Egyelőre elég jól "megél" ebből, hiszen mindig van, aki megsajnálja a kutyákat.

A menhely vállalta volna a kutyák teljesen ingyenes ivartalanítását, befogadását, mindent, viszont a gazda finoman szólva sem együttműködő, így minden próbálkozásunk meghiúsult eddig.

Néhány hónappal ezelőtt volt egy nagyon hasonló történet, szintén egy autóban élő kutyával kapcsolatban történt vizsgálódás. A kutya a gazdájával maradt. Tartunk tőle, hogy ez most sem lesz máshogy, legalábbis amíg önként nem mond le róluk.

Hétfő
Múlt héten ott hagytam abba a blogot, hogy Savannah, a komondor-malinois kölykök legkisebbike gondozónkhoz, Icuhoz költözött, mert elégedetlenek voltunk egészségi állapotával, és problémák vannak a lábaival is. Ő a bevezetőmben említett autóban élő kutyák egyik kölyke. 
Nos, az első éjszakát, köszöni szépen igazán tartalmasan eltöltötte, máris úgy érzi, mintha végleges otthonra lelt volna...

Savannah ideiglenesen gondozónkhoz költözött


A menhelyre eközben megérkezett Cserfes, a mindig vidám kutyahölgy. Ásotthalomról jött hozzánk, sajnos gazdája elhalálozott, és nem volt, aki tovább gondját viselje. A nevét tőlünk kapta vidám természete miatt, ugyanis sem oltási könyve, sem chipje nincsen a kutyusnak.

Cserfes


Kedd
Egy éve húzódó történet végére került pont a mai nappal. A történet tanulságos, érdemes végigolvasni!

Egy évvel ezelőtt két kutya egyedül, egymásra utalva maradt egy udvaron, miután gazdájuk elhunyt. Sem oltásuk, sem chipjük nem volt. Ekkor kértek segítséget az örökös rokonai, törvény szerint ilyenkor az örökösé a kutya/kutyák.
Ekkor várólistára kerültek, kértük, hogy szerezzék be a külföldi örököstől, vagyis az új tulajdonostól a lemondó nyilatkozatot. Aztán hosszú szünet, pár héttel ezelőttig nem történt semmi. Az oka: nem érkezett lemondó nyilatkozat...

Aztán most egyszer csak sürgős lett valamiért, hogy a kutyák ne legyenek ott, meg is érkezett a lemondó nyilatkozat, illetve rögtön utána a reklamáció is, hogy egy éve vannak a kutyák várólistán, és még mindig nem fogadtuk őket...

Bizonyosan a mi hibánk! Egy megbízott férfit is elküldtek a menhelyre, hogy reklamáljon. Természetesen a kutyák jöhettek, viszont a beszállításukat sem volt egyszerű elintézniük. 

Nem tudták megfogni a kutyákat, sütőkesztyűvel próbálkoztak, tekintve, hogy a kutyák nincsenek oltva, és ki tudja mennyi minden ocsmányságot terjesztenek. Erre inkább nem mondok semmit.

A lényeg, hogy a kutyák bekerültek. Iszonyúan félnek egyelőre és messziről kerülik az embereket. Nevük legalább volt,igaz nem hallgatnak rá. A fekete színű Bodri, a zsemle színű Morzsi.

Morzsi és Bodri


Szerda
dr. Sebő Ottó rendelőjébe készülődtünk ivartalanításra, vizsgálatokra. Geri fogkőeltávolításon esett át, Nudli ivartalanításon, szívféregteszten. Utóbbi negatív lett neki.
Savannah vizsgálaton volt a lábai miatt, mert ahogy lép néha furcsán áll neki. Sajnos valószínűleg még babakorában volt egy sérülése, a legvalószínűbb, hogy az anyakutya a szűkös helyen rálépett. Neki így kell leélnie az életét.

Kora délután Algyőről, egy telephelyről érkezett hozzánk Junior a köldöksérves tacskó. A telephely dolgozói elvitték chipet olvasni, de a megadott telefonszám hibás, vagy nem kapcsolható, így nem sikerült felvenni a gazdival a kapcsolatot. A kutya címe ráadásul nem is szegedi, így el sem tudtuk vinni a megadott címre, elhelyezésben kértek segítséget. Ilyenkor a gazdit levélben értesítjük, hogy nálunk van a kutyus, remélhetőleg reagálni fog a megkeresésünkre.

Junior 


Ezzel még a mai napi izgalmaknak nem szakadt vége, este ügyeletre kellett vinni a kis Savannaht, aki ugyan ma járt vizsgálaton, de a legapróbb jelét nem mutatta, hogy baj lenne. Sőt, délután is teljesen vidám volt, egészen estig, amikor hirtelen hasmenése támadt, és belázasodott...

Csütörtök
Reggelre a kis Savannahnak már úgymond kutya baja nem volt, viszont ő testvérkéivel ellentétben ma megússza a vakcinázást.

Nem árulok el nagy titkot, természetesen ma is állatorvosos napunk volt kinn a menhelyen. Dr. Farkas Attila most 8 mikrochipet, 18 kombinált oltást és egy veszettségi oltást osztott ki.

Egy új váratlan vendég érkezett hozzánk, ez alkalommal Zsombóról. Kopit egy szeméttelepen találták, megsajnálták, és segítséget kértek tőlünk. Hogy is mondhattunk volna nekik nemet?
Kopinak első ránézésre óriási pocakja van, rögtön kapott is féreghajtót.

Új lakónk, Kopi


Péntek
Ma Gulyás, Gofri, Gála, Geri, Bogi, Gogol, Maci, Meggy, Mono, Grafit, Bingó és Töki korán reggel Ausztriába indult, hogy új életet kezdhessenek gazdis kutyaként. Partnerszervezetünk, a Nothilfe für Hunde ezúttal sem érkezett üres kézzel, több mint 400 kg eledelt hoztak, ami igazán jókor érkezett.

Az adomány


Ma dr. Tímár Endre rendelőjébe volt időpontunk ivartalanításra. Ezúttal Cassandra és Tárkony esett túl az ivartalanításon. Szívféregtesztje mindkettőnek negatív lett.
Egy meglepetéskutyus is utazott a rendelőbe, ugyanis  Kopinak nem volt széklete és alig evett, aggódunk érte. A vizsgálat során kiderült, hogy nagyon férges, így további féreghajtás javasolt, viszont egészséges. Az étvágytalanságot valószínűleg a nagyfokú bizonytalansága okozza, remélhetőleg ez is helyre jön.

Szombat és Vasárnap
A hétvége a karantén idejét letöltött kutyák átköltöztetéséről szólt. 
Morti például Morrissal és Csöpivel költözött össze, míg Danáék átvették Gulyáséktól az udvart, és nagyon-nagyon jól érzik ott magukat

Danáék udvarba költöztek  


Danáék így, hogy elhagyták a kennelt, átadták helyüket Kottának, Kendernek, Fontosnak és Galának. Egyelőre Fontos és Gala picit riadtak, de Kenderék sokat fognak segíteni a beilleszkedésbe

Talán mindenki közül Rudinak örültünk a legjobban, hogy neki lejárt a karanténideje és kiköltözhetett a nagyudvarra. Rudi szabályosan megfiatalodott odakint, de délutánra annyira elfáradt, hogy szépen el is szenderedett a napon. Azt hiszem ő most határtalanul boldog.

Rudi a nagyudvarban


Köszönjük a 149 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások