Kutyamesék 2019. nov. 11-17.

Kutyás blog | 2019. november 21.

A héten egy igen nagy volumenű projektbe vágtuk a fejszénket, ami az idő szűkössége miatt nem tűr halasztást. Azt sokan tudják, hogy nagyon nehéz anyagi helyzetbe kerültünk idén, ami az adó 1% csökkenésének, és az adósságainknak köszönhető.

Még a jövőt sem nagyon látjuk, így aztán nem álmodhatunk arról sem, hogy bármely részét is korszerűsítsük a menhelynek saját pénzből.

Most azonban adódott egy lehetőség, egy pályázat, amelyet mi nyertünk, így lehetőség nyílt arra, hogy a rozoga udvaraink egy részét rendbe szedjük, amire óriási szükség van, mert kutyányi lyukak tátongnak rajta. A pályázatnak azonban van határideje, amit be kell tartanunk, valamint a kivitelezőkhöz is alkalmazkodnunk kell.

Így a héten forróvízként ért a hír, hogy ki kell ürítenem a három rozoga udvart, hogy el tudják kezdeni a felújítást, bontást. Nem kicsit fájt a fejem a költöztetés miatt, de szerencsére e kivitelezők felajánlották, hogy ha az segítség, ők összeácsolnak egy plusz udvart ideiglenesen, így "csak" két udvarnyi kutyát kell elköltöztetni a héten.

Tudom, hogy nem szerencsés télen ilyen fejlesztésbe belevágni, mert éppen most ez fogja megállítani a kutyák elhelyezését ebben a nehéz időszakban, de sajnos a szükség nagy úr, és pár hét alatt készen lesz egy sokkal biztonságosabb, korszerűbb udvar.

A költöztetés simán zajlott, mégis beszámolnék a költöztetés apró momentumáról, és egy kicsit dicsekednék is, hogy mennyire jól ismerjük a kutyákat (amit egyébként a látogatók egy része meg is szokott jegyezni). A középső udvar lakói, Tücsök, Félénk, Zsoltár és Eper nem egyszerű kutyák. Tücsök nagyon domináns, ahogyan Zsoltár is, míg Félénk és Eper igazi vad kutyák, akiket nem lehet pórázhoz szoktatni, és nem különösen rajonganak az emberekért sem. Igen, a menhelyen ilyen kutyák is élnek szép számmal. Mivel őket is mobilizálni kellett, kitaláltuk, hogy csak Tücsköt és Zsoltárt tesszük pórázra, Félénket és Epert póráz nélkül visszük át, mert annyira összeszokott társaságról van szó, hogy mindenhová követnénk a két domináns kutyát, annyira kötődnek.

Nos, az ötlet tökéletesen bevált, Félénk olyan szépen sétált át a többiekkel, mintha pórázon vezettük volna. Eper is jól haladt, de bepánikolt, visszaszaladt, így ő ottmaradt egyedül az udvarban a nyitott ajtóval, és sehová a világon nem akart moccanni egész nap. Mivel azonban látszott hogy megőrül a többiek hiányától, hiába maradhatott a régi udvarában, így újra megpróbálkoztunk őt átterelni, és ez a próbálkozás már sikeres volt. A nagy újratalálkozás Eper számára nagyon örömteli volt, hiszen újra azokkal lehet, akiket szeret és akikben bízik.

Azt hiszem ez a történet némiképp meggyőzi a kételkedőket is, hogy a kutyáknak igenis vannak érzelmei, mégpedig nem is akármilyenek.

Hétfő

Neó múlt heti örökbefogadásának köszönhetően Bogár és Bubli mellett adódott egy üres hely, így a karanténidejét letöltő, Neóhoz hasonló temperamentumú Lujza került a nagyházba. Lujza nem sokat teketóriázott, gyorsan be is mutatkozott a fiúknak, hogy vele nem lehet kukoricázni!

Lujza karanténideje letelt

Füles kölykei napról napra fejlődnek, azonban az egyik kicsi, Flipper sajnos sokkal gyengébb, mint a többiek, ezért az anyatej mellett rendszeresen etetjük cumiból is. Szerencse a szerencsétlenségben nagyon ügyesen eszik így is, valamint Füles is teljes mértékben elfogadja a segítségüket.

Egy örömteli gazdisodásról is beszámolhatok: Liza, aki óriási sérvvel érkezett a menhelyre a Göndör sorról, immár ivartalanítva, műtve, oltásokkal ellátva gazdisodott, és visszanyerte a hitét is az emberekben a menhelyen. Neki többé nem kell az utcán kóborolnia, minden rossz emlékét elfelejtheti gazdija lakásában.

Kedd

A raktárkonténerben pakolászás közepette egy nagy adag játékot szétosztottunk a lakóink között. Ha van kutya, aki imádja az újdonságokat, az Mogyoró, az illegális menhelyről kiszabadított kutyánk, aki már lassan két éve a lakónk. Eddig egy plüssoroszlánt cipelt mindenhová magával, és ha véletlenül nem tudta hol van, akkor a keresésére indult, majd boldogan dobta a levegőbe, amikor megtalálta. A plüssoroszlán igazán nagy becsben volt tartva, és habár nem szeretünk olyan játékokat adni a kutyáknak, mint a plüss, amit lenyelhetnek, vele azért tettünk kivételt, mert egyszer ellopta, és nagyon vigyázott rá. Az állandó cipelést azonban megsínylette, így most Mogyoró, és persze a többiek választhattak új játékot maguknak.

Mogyoró a régi játékával
Mogyoró az új játékával

Szerda

A reggeli erősen párás, szomorú időben szó szerint a kutyának sem volt kedve kidugni az orrát. Said egész nap benn volt az előkészítő fűtött részében, a kedvenc fekhelyén nyújtózott egész nap. Őt bizony semmi nem zavarta meg a kényelmes sziesztázásában, csak kényelembe helyezte magát és élvezte a fűtést. Hiába, Said aztán tudja hogy kell egy valódi úrnak viselkedni.

Said kényelembe helyezte magát

Sajnos drámából is jutott mára is, Füles kézből is etetett kölyke, Flipper ma átköltözött egy jobb világba. Nagyon megviselt minket, hiszen egész nap úgy tűnt, hogy szépen eszik, van étvágya, és jól van, bár tudtuk, hogy testvérkéinél jóval gyengébb. Borzasztó érzés, hogy minden igyekezetünk ellenére is kudarcot vallottunk.

Csütörtök

Ma Szőrmók, az igen nagy népszerűségnek örvendő "Sz" alom egyik tagja gazdisodott Németországba.

Emellett menhelyünk állatorvosa, dr. Farkas Attila is megérkezett hozzánk a heti vakcinázásra. Ma 3 veszettség elleni oltást, 6 kombinált oltást, valamint 2 mikrochipet osztott szét. 

Megkezdődött Tücsökék áttelepítése az ideiglenesen felállított udvarra, ám Eper tüntetőleg visszavonult a régi helyére.

Eper magányosan a régi udvarban

Péntek

Lecsónak is végre elérkezett az idő,  így mától ő is elmondhatja magáról, hogy azon szerencsés kutyák közé  tartozik, akinek van saját gazdija, aki minden kívánságát lesi.

Lecsó gazdisodása mellett pörögtek az események a menhelyen. Eper is átköltözött végül a régi társai mellé az ideiglenes új helyükre, és boldog megnyugvással vette tudomásul. hogy újra biztonságban érezheti magát.

Eper újra a többiekkel

Szombat és Vasárnap

A szokásos kutyasétáltatás mellett ugrott negyedik Bobi nagy magánya. Ő eddig egyedül bitorolt egy egész udvart, mert nem igazán tűrte más kutyák társaságát, ám ennek ma vége. Egy egész szakajtó kutyát kapott a nyakába, és annyira összezavarodott a "Vadaktól", hogy elfelejtette, hogy ő valójában nem szereti  a kutyákat.

Itt álljunk meg egy picit, némi magyarázatra szorul kik is a "Vadak". Nos, ők 5 olyan menhelyi kutya (név szerint: Csubi, Masni, Zafír, Gesztenye és Picúr), akik valójában teljesen barátságosak, de módfelett aktívak, így simán leszaggatják az emberről a ruhát. Nos emiatt ragasztottuk rájuk a "Vadak" gúnynevet. Ők öten mindenhol remekül érzik magukat, és egy cseppet nem hatotta meg a társaságot, hogy Negyedik Bobi nem szereti túlságosan a többiek társaságát.

A "Vadak" is átköltöztek

Köszönjük a 157 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda
 

Hozzászólások