Kutyamesék 2018. nov. 19-25.

Kutyás blog | 2018. november 26.

Az utóbbi hónapokban egyre gyarapodott a külföldi örökbefogadások száma, aminek köszönhetően enyhült a menhelyre nehezedő nyomás. Évek óta azon dolgozunk, hogy a menhelyen élő állatok átmeneti vagy végleges otthonát egyre komfortosabbá tegyük, és hogy olyan családba helyezzük el őket, ahol boldogan, a család teljes jogú tagjaként élhessék le az életüket. A fiatalabb generációkat a helyes állattartásra oktatjuk, bemutatjuk hogyan működik a menhely, és miért van erre szükség. Sajnos éveken át szélmalomharcot folytattunk, és bármennyire is fájt, az utcán élő kutyák kárára a gazdás kutyákat mentettük, mert soha nem látott igény van a megunt, megörökölt, feleslegessé vált kutyák befogadására. Olyannyira, hogy a kettőt együtt képtelenek voltunk megtenni, s a gazdás kutyák mellett tettük le a voksunkat, mert úgy éreztük, hogy nekik valóban a menhely az utolsó esély az életre. Az elmúlt hónapokban a sok örökbefogadás azonban újra megnyitotta az utcán élők számára a lehetőséget, s így a héten két, az utcán élő kutyán is tudtunk segíteni. Ez hatalmas lelki erőt a menhelynek, s bár nem tudhatjuk, hogy ez a nagy örökbefogadási hullám csak átmeneti-e, avagy hosszútávú, most a lelkünk picit megnyugodott. Egy lélegzetvételnyit most mi is hozzátettünk az Ő sorsuk jobbá tételéhez, s csak remélni tudjuk, hogy ez a segítségnyújtás végre hosszútávú lehet...

 

Hétfő

Korán reggel megérkezett a menhelyre Maci, a bőrbeteg kutyánk gazdijelöltje, egyenesen Németországból. A gazdijelölt rögtön a szívébe zárta Macit, de a képek alapján egy sokkal rosszabb állapotú kutyára számított. Maci szőre és bőre napról napra változik, javul, ami persze nekünk nem tűnik fel, hiszen minden nap láthatjuk. A gyógyulás persze még messze, de mától a további javulás már a gazdi ápolásától függ.

 

Maci bekerüléskor

 

Maci néhány héttel ezelőtt

 

Kedd

Pár héttel ezelőtt írtam arról, hogy a menhely elektromos áramot tekintve igazi nagyfogyasztó, így szükség van a bejövő áramerősség emelésére, ami előkészületeket igényel. Korábban az internet jeladóját kellett átrakatni, most pedig szakembert kellett hívnunk, hogy a légvezetékeket zavaró fákat kivágja, valamint azokat, amelyek az épület felé dőltek.

A két hete menhelyre került Hektor karanténideje lejárt, s máris beköltözhetett az egyik udvarba. Ő korábban menhelyi kutya volt, így az ivartalanításra sem kell várnia. Hektor nagyon boldog, bár kicsit szokatlan neki, hogy újra más kutyák között van. Ez azonban enyhíteni fogja a magányát.

 

Hektor átköltözött

 

Szerda

Ivartalanításra és szívféregtesztre készülődtünk dr. Sebő Ottó rendelőjébe Gizmóval, Kleopátrával és Vicivel. A tesztek többsége negatív lett, egyedül Kleopátra volt pozitív,az ivartalanítást mindenki jól viselte. Vicinek egy csomót is el kellett távolítani a mellkasáról.

Amanda külföldre utazása előtt még túlesett egy szívultrahangon, mivel szívférges. Az ultrahang nem talált látható helyen szívférget.

A blogom bevezetőjében említettem, hogy két utcán élő kutyának is segíthettünk ezen a héten. Az egyikük neve Zsömle, aki chipes, gazdás kutya, ennek ellenére élete nagy részét az utcán élve, csavarogva töltötte. Egy állatbarát fogta meg őt, és szállította a menhelyre. A gazdákat értesítettük, és egy hosszabb beszélgetésnek köszönhetően belátták, hogy ez így nem jó sem a kutyának, sem pedig nekik, így lemondtak róla. Zsömle így gazdikereső kutyává vált, de addig is a mindennapjait végre biztonságban, fedéllel a feje felett töltheti.

 

Zsömle

 

Csütörtök

Adós maradtam Püszinek a boncolási eredményével: ő volt az aki néhány hete ivartalanítás közben váratlanul meghalt, holott egy fiatal, egészséges kutyáról volt szó. A boncolásból megtudtuk, hogy rengeteg vér volt a mellüregében, ráadásul véralvadási zavarai is voltak.

A szokásos menhelyi vizit ezúttal nem nyúlt hosszúra, az oltások mellett Bobinát szűrtük le szívféregre, neki negatív lett az eredménye.

Csodaszép, ám igen problémás Derelye kutyánk elköltözött Németországba, és a képek alapján máris úgy tűnik, hogy félénkség ide-vagy oda, sikerül gyorsan beilleszkednie.

 

Derelye immár otthon

 

Péntek

Derelye elköltözésével, testvére, Dante egyedül maradt a helyükön, így átköltöztettük Rockyékhoz, remélve, hogy ebből ő is profitál, és sikerül tőlük tanulnia.

Egy újabb bajbajutott, utcán talált kutyának kértek segítséget, és hihetetlen jó érzés volt ismét azt válaszolni, hogy tudunk segíteni! A kutyus a Lukoilnál vert sátrat, és mindenki attól félt, hogy ha egyszer megrémül, akkor kiszalad az autóútra és elütik. A beszállításban, és chipolvasásban segített egy állatbarát hölgy, már nem először. Oli, mert így neveztük el, ma már biztonságban hajthatja nálunk álomra a fejét.

 

Oli

 

A menhelyen ma a szokottnál is nehezebb napunk volt: reggeltől, szinte a műszak végéig áramszünet volt, ami még inkább nehezítette a körülményeket.

Ma igazi ínyenc ebéd jutott a kutyáknak, ugyanis 3 láda marhahúsos csontot kaptunk adományba, amit összefőztünk a csirkehússal, amit hetente vásárolunk, hogy kutyáink meleg ételhez juthassanak. A főtt étel ilyenkor télen jobban fogy, ráadásul a kutyák étvágya is nagyon megnőtt a tél beköszöntével. Sajnos a száraztáp raktárunk nem gyarapszik, sőt, egyre apadnak a készleteink, így kérünk mindenkit, hogy aki teheti száraztáppal támogassa a munkánkat, hogy legalább egy kis vésztartalékot sikerüljön felhalmoznunk. Jön a tél, előfordulhat, hogy az autó nem tud közlekedni az utakon...

 

Szombat és vasárnap

A hétvégi eső nem szegte kedvét önkénteseinknek, akik most 13-an összesen 94 kutyát sétáltattak meg. Most először volt próbakörön a félénk Zira, de biztos vagyok benne, hogy pár hét, és már a többiekkel együtt tolong, hogy mehessen ő is.

 

Zira első bizonytalan lépései

 

Német partnerszervezetünk most csak villámlátogatást tett nálunk, de ilyen rövid idő alatt is sikerült bőrig áznunk.

Maszat és Bobina pedig gazdihoz költözött, ami külön kiemelendő, hiszen azt gondoltuk, hogy itthon szinte esélytelenek lesznek az örökbefogadásra. Nagyon jó érzés volt tévedni!

Maszat nehezebb eset, ő kezelhetetlensége miatt került a menhelyre, s bár mindenki megnézte magának, a múltja miatt senki nem vállalta őt. Bobina pedig a kora miatt indult az örökbefogadás terén nehezebb esélyekkel itthon, de azt hiszem, hogy végre a sok negatív tapasztalatunk mellett egyre több hazai követendő példát láthatunk.

 

Köszönjük a 129 mentett kutyus nevében, hogy ismét velünk tartottak! Hamarosan jelentkezünk a legfrissebb menhelyi hírekkel.

Linda

Hozzászólások