Macskalandok 2023. márc. 27 - ápr. 9.

Cicás blog | 2023. május 14.

Cifra gazdijai nem csak annak örülhettek, hogy elkészült a lakás felújítás, hanem annak is, hogy így végre haza tudják vinni kiskedvencüket. Nagyon várták a pillanatot, mondhatom ezt mindkét fél részéről. Cifra az első pillanattól otthon érezte magát új, szegedi otthonában, és gazdijai is megdöbbenve tapasztalják, hogy még mindig napról-napra lehet jobban szeretni a cicalányt.

Cifra


Sky túl van a nehezén, a náthából kilábalt. Ám elkezdte kivakarni a szuri helyét, úgyhogy egy zokniból gyártott kis mellénykével vérteztük fel vakarózás ellen. Több sebecskét is ejtett magán az egyáltalán nem finomkodó karommal vakarózással, valamint egy jó nagy részen a szőrét is kirugdalta. A mellénykét jól viseli, alatta van ideje hatni a betadine-os törlésnek, vagy a kék lukács kencének. Vakarózni vakarózott még, de jóval kevesebbet, szép lassan újra kezdett pihédzeni, és a sebek sem nőttek, csak gyógyulgattak.

Sky mellénykéje


Ábel állapota stabil, erős és a betegséget már rég maga mögött tudja, így elkezdődött az oltási programja. Valahol nehéz elfogadni a tényt, hogy már nem igényli úgy a társaságunkat, hisz minek is?!  Sok mindent be kell pótolnia, amik az életéért folytatott harcok alatt kimaradtak. Mindent fel kell fedezni, szimatolni, érinteni.

Ábel jön-megy


Rajta kívül Gyömbér és Gyapjú az éves ismétlő kombinált oltásukat kapták meg, valamint Dimitri, Morci-Ferkó és Fondor is kapott kombinált injekciót.  

Ha már ezen is túl voltunk, Ábel átkerült a felkészítő szobába. Kiröppent a féltve őrzött kandúrkánk, de csodálatos, hogy ezt is megélhette...még mindig elérzékenyülünk, ha eszünkbe jut, hogy került be, és most ott ismerkedik a többi cica között, és úgy tűnik, jól érzi magát a társaságban, boldog. És ez annyira jó érzés!!! Egyedül még a száraztáp evés van hátra, még nem hajlandó ropogtatni, de kivárjuk, hamarosan az is menni fog biztosan.

Ábel átköltözött


Dr. Tímár Endre rendelőjébe utazott Poppy a nyaka miatt, hogy mi okozhatta a duzzanatot és a szőrkopást, esetleg egy csípés vagy fog probléma? A fog gyulladást kizárták, de mivel annyira nem volt együttműködő a kicsilány, ezért alaposabban nem tudták megvizslatni a fogsorát. Abban maradtunk, ha újra előfordul, bódításban vizsgálják meg. 

Poppy


Tódor is vele utazott ivartalanításra, gyorstesztre és fejcsapolásra, azaz tályogfeltárásra és fültakarításra. A feje bal oldala elkezdett növögetni, feltelni. Kandúr lévén, több verekedésen is túl lehet, mert arca állapota arra utal. Kemény, robusztus, legalább is eddig ilyen volt. Most viszont egyre nagyobb és puhább. A doktor úr kitárta a tályogot, valamint két metszést is ejtett, amin továbbra is könnyebben tud ürülni. Örülni kevésbé örülünk, mert a tesztje FIV+ lett... Ezzel valahol meg is magyarázta, miért gyógyul ilyen nehezen a fejecskéje...

Tódor és a dudorja...

Egy nagy, vörös cicát fogadtunk Dorozsmáról, elég viseltes állapotban. Bal mellső lába sérült, emeli, nem terheli, és látszik is a nagy seb rajta, sőt még a fejét is lezúzta. Egyelőre bizalmatlan, ami teljesen érthető, hisz kapott hideget, meleget most az élettől. Őt Turmixnak neveztük el.

Turmix


Melinda önkéntesünk és segítő Zsuzsi a cicarészen takarították le az összes ablakok. Nagyon hálásak vagyunk, nem kis munka volt eltüntetni a nózi nyomokat, amit ezzel a lendülettel már el is kezdtek visszagyártani az érdeklődő bársonytalpú társaság. Külön köszönjük a cicák nevében a simogatást is a csodálatos munkájuk mellett!

Ablak vizsgálat Tesa módra


Dimitri fogadott látogatókat. Három barátnő lakik együtt, az ő mindennapjaikat fogja teljessé varázsolni Dimi a lehengerlő természetével. Ő kedves a végtelenségig, mindig. Leendő gazdija első pillanattól odáig volt érte, barátnői is áldásukat adták rá, hisz tényleg, hogy is lehetne Dimikének ellenállni???!!

Dimitri Szandikával pihen


Pénteken Turmixot küldtük vizsgálatra Makóra, Dr. Sebő Ottó rendelőjébe. Szerencsére a lába nem törött, nem is friss sérülés, így nincs vele tennivaló. Homloka felszíni sérülés, pikk-pakk begyógyul. Antibiotikumot kell kapnia a lába miatt , és türelemmel várni a teljes gyógyulását. 
Vele tartott Mamszi, akarom mondani Príma. Nehézkesen vette a levegőt, nem akart enni csak folydogált a nyála. Tudtuk, hogy van a szájába valami gyanús, ezért szerettük volna a végére járni és citológia vizsgálatot kérni. Emellett tanácsot is, hogy mire figyeljünk, mert ő csak nedves eledelt kap, már van hogy pluszban nedvesítettük, hogy jobban csússzon, vagy hogy kezeljük. De ahogy jobban szemrevételezték, mondták, hogy nincs értelme a citológiának, mert biztosak benne, hogy rosszindulatú sejtburjánzás van a nyelve alatt, ebből már sehogy sem jön ki jól. Egyedüli pozitívum az volt, hogy Lili vitte őket el, így Mamszi nem volt egyedül, mikor el kellett engednünk picinyke mancsát.... Sajnáljuk Primadonna!

Míg Lili visszaért a menhelyre, egy balesetes cica fogadását intéztük. A Juhász Gyula pedagógusképző kar területén bukkant fel pár napja, akkor még teljes pompájában, majd most az egyik bejárat ajtajában találtak rá az ott dolgozók. Nem tudott felállni, jobb hátsó és bal mellső lába sérült, konkrétan szétzúzódtak a lábfejei. Hátsó lába lábujjai között már légynyűvek sokasodtak. Hab a tortán, hogy még vemhes is... Azonnal konzultáltunk a makói rendelővel, Lili már indult is vissza, Latoyával. Kitakarították a sebeit, naponta többször kell kezelnünk, részletezni nem szeretném, mert brutális volt, de csináltuk, muszáj volt, és szerencsére együtt működött minden fájdalma ellenére. Ivartalanítás csak hét hét múlva lesz esedékes, azt mondták, bár ettől jobban kétségbe estünk, mint a kezelgetéstől, hisz napi szinten kap fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, ami nem tesz jót a babáknak, gallérral a fején nem is tudná őket ellátni, ha a sokk miatt megszületnének, egyáltalán még lábra sem tud állni. Káosz volt a fejünkben, de az vezérelte tetteinket, hogy bárhogy is lesz, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a lábait valahogy megmentsük.

Latoya mellső lába
és hátsó lába


Szombaton Vektra indult el családjával, hogy megkezdjék közös életüket szegedi otthonukban. Biztosan sok örömet fog okozni kis gazdijának, mert mindketten nagyon csajosak, és Vektra nagyon igényli, hogy körülötte forogjon a világ!
Egy fiatal pár látogatott ki, hogy meglévő cicájuk mellé találjanak egy társ cicát. Eredetileg Treffet nézték ki, de gazdijelöltes lévén a többiekkel ismerkedtek. Az örökbefogadás még várat magára, egyelőre nem találták meg az ideális cicát, pedig aztán többen is illegették magukat.

Leilához egy édesanya és két gyermeke látogatott el. Leila teljesen odáig volt értük, és a kislány, mint leendő kisgazdija arcáról nem lehetett volna letörölni a vigyort. Nagyon szimpatikusak voltak egymásnak, Leila dörgölőzött, kereste a kontaktot, és tényleg nagyon bűbáj volt, ilyennek még nem is láttuk őt!

Leila barátjával, Morci-Ferkóval

Poppy ellenben nem járt sikerrel. A pár megint kijött ismerkedni vele, ami egész jól indult. A fiatal nő mellett Poppy el is bóbiskolt, majd mikor megébredt, bekívánkozott a szobába. Úgy ítélték, hogy tart a pár férfi tagjától, nem akartak neki még nagyobb riadalmat okozni, el is bizonytalanodtak az örökbefogadását illetően. Végül úgy döntöttek, hogy nem szeretnék őt a családjukba. Pedig nagyon bizakodtunk, hogy esélyt kap kitörni innen, de elfogadjuk döntésüket. Másik cicánk kap majd esélyt a gazdisodásra, aminek ugyanúgy örülünk.
A székhelyünkhöz kitettek egy hordozót, cicástól. A cica nem kicsi, kitöltötte az egész hordozót szinte. Eleinte rettegett, és bebújt a kiságya alá, ezért eléggé elbizonytalanított a neme meghatározásában. Annyira Fricis volt, tipikus kandúróriás, de ficánkolt, és összehúzta magát, így azon morfondíroztam, hogy lehet mégiscsak Franciska? Ebben a szellemben telt a következő nap, mikor is egyre nyitottabbá és érdeklődőbbé vált új lakónk. Elkezdett nyűglődni a kiságyban, hempergőzött, szétfolyt, elmesélt mindent, felöklelt nagy fejével, és ekkor fény derült az igazságra is: Franci mégiscsak Frici, vagy Frigyes, csak már ivartalanított. Valaha ő tuti, hogy szobacica volt, és szeretve is volt, mert nagyon jó fej, közvetlen és követelőző. Hogy miért jutott számára ez a sors? Soha nem tudjuk meg. Szerencsére olyan nagy törést nem okozott benne, igyekszünk kellő figyelmet fordítani rá is, hogy mihamarabb el is felejtse ezt a kálváriát.

Frici


Viszonylag csendesen telt a hét eleje. Latoya lábait maximális odafigyeléssel kezelgettük.
Szerdán Dr. Farkas Attila egy erősebb antibiotikum kúrát javasolt Lapkának és Pénteknek. A fehér lányaink még mindig nem száz százalékosak. Oké, Pénteknél közrejátszik a leukózis, ám Lapka makacs szuttyogása... Már tényleg nem tudjuk mire vélni, mert pár napig minden szuper, aztán újra kezd köhögni, vagy váladékozik az orra, ez a gyakoribb. Vagy a kettő együtt, mint most is...  

Lapka


Tódor fejét újra kitakarította a doktor úr, mert láttuk, hogy ismét elkezdett telni, csak nem tudott már hol kiürülni. Úgyhogy újfent kapott kis lyukat, hogy tisztuljon. Azóta is naponta átnyomkodjuk, valamikor csak véget ér a folyamatos levedzés.

Poppy korábbi látogatói most a menhelyen élő többi cicával is ismerkedtek. Szandival azonnal egymásra hangolódtak, olyan sorsszerű, filmbe illő volt az első találkozás. Ott, abban a pillanatban el is döntötték, hogy ezen nincs mit vacillálni, ő számukra az álom cica!

Szandi


Egy család látogatott ki, kik Leilát szerették volna, de gazdijelöltes lévén rábízták magukat  a személyes találkozóra. Gyönyörűséges Hangánk régóta arra vár, hogy végre egyedüli cicaként tudjon kibontakozni, és erre most esélyt fog kapni. A család beleszeretett, és türelemmel fogják viselni a kezdeti bizalmatlan időszakot, míg kitárja a szívét feléjük. Pár simogatást már most engedélyezett, amit már most nagyon jó jelnek vettünk.

Hanga


Ábel és Treff ivartalanításra utazott Dr. Tímár Endre rendelőjébe. Mindez zökkenőmentesen zajlott, mindketten negatív FIV/FeLV teszt eredménnyel térhettek vissza.

Treff


Latoya is velük utazott, hogy nézzék meg a lábát, valamint ha lehet ivartalanítsák. Azt hiszem talán nem sokon múlt az élete, és itt most nem a balesetre gondolok. Latoya pocakjában már halottak voltak a babák. Most nem elég, hogy a lábaiért, az életéért aggódunk, hogy rendben átvészelje... Sőt, korábban nem sikerült az összes légynyűvet eltávolítatni ezek szerint, mert ahogy darabolták le a felesleges bőrkét, pár kukacot is eltávolítottak a hátsó, maradék talprészből. Csillivilli tiszta és szép lett a lába, amit valószínű amputálni kell majd. Egyelőre még heti rendszerességgel kontrollra jár, és majd látjuk hogy alakul a lábvége, mivel a lábfeje, talpa szinte megsemmisült. Mellső lába úgy tűnik idővel használható lesz, egyelőre tripla akkora, mint normál esetben kellene lennie. Szerencsére gyorsteszt eredménye negatív, legalább valami jó hírrel is tudott szolgálni a kolléga, mikor visszatértek. Gondolhatják, hogy mennyire volt nyugodt éjszakánk aznap...
Viszont hála mindennek és mindenkinek, és főleg Latoya erős szervezetének, már jókedvűen, éberen várta másnap a reggelit! Egy nagy kő esett le a vállunkról!

Latoya


Leila viszont a Húsvéti ünnepeket családja körében tölthette, megint nagyon lelkes és izgatott volt, hogy újra látja őket. Nem is telt bele sok időbe, már robogtak is haza, szegedi otthonukba, hogy megkezdje a várva-várt gazdis életét!

Leila


40 cicával zártuk a hetet, velük együtt köszönjük figyelmüket!

Reni
 

Hozzászólások