A felelős állattartásról 2017. I. negyedévben

Molli és Nala, terápiás kutyák

"Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

A Tappancs Tanya óriási utat tett meg az alapítás óta. Évek alatt a menhely rendkívüli változásokon ment keresztül, melynek eredményeképpen a befogadott kutyák és macskák életkörülményei nagymértékben javultak. Továbbra is problémát jelent, hogy sokkal több a befogadásra váró kutyák száma, mint a menhelyen lévő férőhelyek. Hosszú távon, nem csak a menhely bővítése a megoldás, ez csak a problémák rövid távú megoldását jelentené. Alapítványunk célul tűzte ki, hogy állatvédelmi tevékenységét bővíti, a jövő generációjának felelős állattartásra nevelésével, szemléletük formálásával, amely remélhetőleg az állatvédelem jelenleg fennálló problémájára megoldást jelentene. Felajánlottuk, hogy segítséget nyújtunk az általános iskola 3-8 osztályában az iskolai tananyagon túl, interaktív foglalkozások megtartásával a környezettudatosság, szemléletformálás, felelős állattartás témakörben, terápiás kutyák bevonásával. A kutya közelebb hozza a témát a gyerekekhez, ill. motiváló hatása van, jelenlétében a figyelem jobban fenntartható. A lehetőséget több általános iskolának ajánlottuk fel, volt aki élt vele, volt aki nem. Ezúton köszönjük a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola vezetőségének, pedagógusainak, és a Szegedi Madách Imre Általános Iskola vezetőségének, pedagógusainak, hogy támogatnak bennünket ebben a törekvésünkben, és tanórai keretek között eljuthatunk a gyerekekhez.

Engedjék meg, hogy megosszuk Önökkel az eddigi tapasztalatainkat. Eddig összesen 20 osztályban voltunk. Az alábbi kérdéseket jártuk körbe: miért van sok kóbor kutya az utcákon, miért kerülnek be a kutyák a menhelyre, hogyan lehetne ezt megelőzni, mi a menhely és a menhely feladata, milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy valakinek lehessen kutyája. A kérdésekre a gyerekektől kapott válaszok alapján megerősítést nyert, hogy igenis szükség van a gyerekek rendszeres oktatására ezen a területen is.

Röviden leírnánk, hogy milyen válaszokat kaptuk a gyerekektől.

Miért van sok kóbor kutya az utcákon? A válaszok: mert megszökött otthonról, vagy kidobták az utcára. Ezt kiegészítettük azzal, hogy vagy már eleve az utcán születtek kóbor kutya kölykeikként. Arra, hogy ezt, hogy lehetne megelőzni szinte nem is érkezett válasz. Megbeszéltünk a kutyák kötelező chippelését, kötelező évenkénti veszettségi oltását, a biztonságos kerítést, és a nem kívánt alom megelőzésére az ivartalanítás lehetőségét.

Miért kerülnek be a kutyák a menhelyre? 100 %-ban csak az a válasz érkezett, hogy azért mert az utcán kóborolnak. Kiegészítettük azzal, hogy bekerülhetnek azért is, mert a gazdája már nem tud róla gondoskodni, vagy nem megfelelő egyedet, fajtájú kutyát választott magának,ezért nem bír vele, vagy nem kívánt alom született és a kiskutyákat szeretnék beadni a menhelyre, vagy egyszerűen csak megunták és szeretnék leadni. Beszélgettünk arról, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha valaki kutyát szeretne. A gyerekektől érkezett válaszok a következők voltak: erős legyen, nagy legyen, kicsi legyen, ne legyen vad. Ezeket a szempontokat senki nem említette: legyen elég idő a kutyával foglalkozni, a fajta vagy egyed kiválasztásánál figyelembe kell venni a család életvitelét, mekkora helyünk van, belefér-e a család költségvetésébe, van-e idős ember, vagy kisgyerek a családban.

Mi a menhely és a menhely feladata? Mi a menhely, arra nem érkezett válasz, a feladatára pedig csak annyi, hogy a kóbor kutyák befogadása. Ezt a kérdést bővebben kifejtettük, hiszen erről alig volt a gyerekeknek valami ismeretanyaguk. A menhelyre igény van, mégis csupán adományokból tartja fent magát. Miután elmondtuk, hogy mennyi állat van a menhelyen, és hogy állandó telt ház van, és hány kutya vár még arra, hogy bejusson a menhelyre, mindenkinek csak kerekedett a szeme. A gyerekek szent meggyőződés (de sok felnőttnek is), hogy a menhely bármikor, bármennyi kutyát be tud fogadni azonnal.

Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy valakinek legyen saját kutyája? Ezt a kérdést úgy veséztük ki, hogy valaki elmondta, hogyha lenne kutyája, akkor hogy építené fel a napirendjét. Ugyanis nagy-nagy probléma, hogy a szülő egyáltalán nem szeretne kutyát, de a gyerek addig-addig könyörög, hogy csak megkapja. Az esetek nagy százalékában pár nap után, vagy amikor a kutya már nem kölyök, a gyerekeknek már nem érdekes így a szülőre marad. A szülő vagy tud és akar róla gondoskodni, vagy elajándékozzák, vagy a menhelyen köt ki a kutya. Mindenkinek tisztában kell lennie, azzal, hogy mivel jár, ha magához vesz egy kutyát, cicát, vagy bármilyen élőlényt, ezért az élőlényért felelősséggel tartozik élete végéig.

45 percben nem tudunk csodákat elérni, de elindultunk az úton, és amennyiben lehetőségeink engedik, és az oktatási intézmények partnerek lesznek, szeretnénk folytatni, oktatási tevékenységünket a felelős állattartás jegyében a megelőzés céljával.

Köszönjük, hogy blogunkat elolvasta!

Gácsi Mária

Tappancs Állatvédő Alapítvány | Számlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000019-48600008. |

Adószám: 18469453-1-06

Hozzászólások