NavigációBlogok / Utcamacska blogja

Utcamacska blogja


Utcamacska beszámoló: 2017. máj. hó

20161124_114328.jpg

Eltelt egy év az Utcamacska Projekt csapatának életében, nagyon sok sikerélményben volt részünk, gazdihoz tudtunk juttatni számtalan félős kölyköt és felnőttet is, ugyanakkor nagyon sok esemény történt velünk, amely örökre mély nyomot hagyott bennünk és nem jó értelemben. Ez év májusa viszont különösen fájdalmas és gondokkal teli hónap volt.

Utcamacska beszámoló: 2017. ápr. hó

Garam

Rögtön a hónap elején nekiláttunk a munkának, ugyanis jónéhány vemhes nőstényről volt még tudomásunk, akiknek sürgősen segítségre volt szüksége, hogy ne szülessen meg a nem várt, felesleges szaporulat...

Subasáról és Szőregről kértek segítséget talált, szelíd cicáknak. Megsajnálták és elkezdték őket etetni, de semmiképp nem szerették volna, hogy megsokszorozódjon a létszámuk. Subasán egy vemhes nőstény és egy kandúrka, Szőregről pedig két nőstény és egy kandúrka érkezett ivartalanításra. Szerencsések, hiszen már tartoznak valakihez, az etetőik minden ivartalanítással kapcsolatos teendőt vállaltak, csak a műtéti költségek rendezésében volt szükségük segítségre. Természetesen nem mondtunk nemet nekik.

Ebben a hónapban több régi helyszínre is visszatértünk, olyan cicákat csapdáztunk be, akiket tavaly nem sikerült, vagy újonnan jelentek meg a területen. Felfedeztünk a Vedres utcában egy új etetőhelyet, ahol két szelíd cicát etetnek és készítettek nekik házikót, búvóhelyet. A nőstény már vemhes volt, még éppen időben sikerült őt ivartalaníttatnunk és ha már ott voltunk, a kandúrka sem maradt ki. Csak a Vedres utcában és környékén egy év alatt 18 cicát ivartalaníttattunk, valamint négy nagyon félős kölyköt sikerült megfogni, akiknek hosszadalmas orvosi kezelések és szocializáció után szerető gazdit kerestünk. Mindvégig segítette a munkánkat Gabi, aki a környéken bérelt garázsát ajánlotta fel lábadozóhelynek a cicák számára, valamint fuvarozta, gondozta is őket. Óriási segítség ez a cicáknak!

Utcamacska beszámoló: 2017. márc. hó

Algyői utcamacskák

Megérkezett végre a várva várt tavasz madárcsicsergéssel, napfénnyel, jó idővel. "Végre". Jómagam Kecskeméten dolgozok január óta, így a koránkelés szempontjából különösen jólesett, amikor végre nem vaksötétben kellett elindulnom korán reggel a buszhoz.

"Macskás" szempontból viszont beköszöntött maga a rémálom. Sötétedéskor bagzó, ordítozó macskákat hallani mindenhol. Idén megint nagyon korán elindult a párzási időszak, van ahol már márciusban megszülettek az első kiscicák, ami azt jelenti, hogy februárban vemhesültek a nőstények, amikor még javában tomboltak a mínuszok. A nagyon korai párzási időszak pedig nem jelent mást, mint azt, hogy az idei évben is kihordhatnak a nőstény cicák akár 3 almot is egy évben. Átlagosan 5 kölyökkel számolva ez 15 plusz kölyökcicát jelent cicamamánként. És ivaros nőstény cicák ezrei mászkálnak még mindig az utcákon

Utcamacska beszámoló: 2017. febr. hó

Misi és Mofi

Február hónapban sem tétlenkedtünk, a hónapot rögtön három, a Lövölde utcában etetett cica ivartalaníttatásával kezdtük, amelynek lebonyolításában Gabi önkéntesünk segédkezett. Ezeket a cicákat egy kedves idős házaspár eteti, de féltek, hogy a létszám idén tavasszal jelentősen megnő, ha a két nőstény cica lefial. Nagyon jól tették, hogy még most, amikor a létszám kezelhető és a cicák még szelídek (később sokszor a mama már csak 6-8 hetes korban hozza elő a kölyköket a rejtekhelyükről, amikor már nem kézhez szokottak és akiket pár hónap múlva már csak csapdázni lehetett volna) kértek tőlünk segítséget. Idén tavasszal már itt sem fog felesleges szaporulat a világra jönni.

A legnagyobb mínuszokban kétségbeesett nyávogással kért segítséget egyik éjszaka egy szürke-fehér cicus a Kereszttöltés utcában, aki biztosan lakásban élt korábban, mert ápolt volt és teljesen szelíd. Mivel eredeti gazdája nem jelentkezett érte, ezért megtörtént az ivartalanítása és jó hír, hogy úgy tűnik megtalálói végleg befogadták.

Utcamacska beszámoló: 2017. jan. hó

Bella

Az év eleje ugyanúgy munkával folytatódott, mint ahogyan az év vége zárult. Az év első munkanapján már újra állatorvoshoz szaladtunk a Temető utcai kolónia utolsó nőstény cicájával is. Nem kevés logisztika volt megoldani, hogy neki is találjunk lábadozóhelyet ebben a rettenet hidegben, garázs és fűtetlen melléképület szóba sem jöhetett csakúgy, mint decemberben, de Irénnel közösen sikerült ezt is megoldani. Azonban az ivartalanítások bonyolításánál is nehezebb feladat még előttünk állt: a három félős, de nem vad (ez nagyon nagy szerencse volt!) felnőtt cicánknak gazdit kellett találnunk, olyan gazdikat, akik elfogadják, hogy a cicák pár hétig elbújnak és sok türelem kell hozzájuk. Őket nem helyezhettük vissza eredeti élőhelyükre, ugyanis januárban megkezdték a búvóhelyük, azaz egy romos ház földig rombolását.

Utcamacska beszámoló: 2016. év

Utcamacska projekt 2016 év

Beszámoló az Utcamacska Projekt - Szeged csapatának munkájáról

Régi álmom volt, hogy segíthessek azokon az éjszakában suhanó árnyakon, akiket senki nem vesz észre, akik nem kerülnek fel semmilyen közösségi oldalra gazdikeresőként, akiknek csak 1-1 pártfogójuk akad, akik megpróbálják őket lehetőségeikhez mérten legalább étellel ellátni. Azokon a suhanó árny-macskákon, akik rettegnek az embertől, akik soha nem tapasztalhatták meg, hogy milyen az emberi kéz érintése, vagy milyen egy puha fekhely a gazdi mellett. Hívatlanul jöttek a világra és úgy távoznak rövidke, szenvedéssel teli életük során onnan, hogy szinte senki sem veszi észre őket. És nagyon sokan vannak, fájdalmasan sokan.